Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Minder bekend, minder bemind: witte bordeaux

wijnnieuws

Minder bekend, minder bemind: witte bordeaux

Wereldberoemd

Bordeaux is als wijnstreek wereldberoemd, maar dat geldt vooral voor rode wijn waarvan de productie achtmaal hoger ligt dan die van witte wijn. Bijgevolg is deze streek minder bekend voor witte wijn, en dat is jammer. Want Bordeaux ligt niet voor niets naast de Atlantische Oceaan: ook voor vis en zeevruchten worden hier van oudsher mooie wijnen gemaakt.

Drie druiven

Voor witte wijn worden in Bordeaux hoofdzakelijk drie druivenrassen geteeld: sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Ze komen vaak samen voor in één wijn, en dat is een topcombinatie: de levendige frisheid van sauvignon blanc (ook gekend van Sancerre en Pouilly-Fumé uit de Loirestreek) vermengt zich met de rijke romigheid van sémillon (ook gekend van Sauternes) en de aromatische finesse van muscadelle (niet te verwarren met muscat of muscadet). Sommige wijnmakers kiezen voor alleen sauvignon blanc, als ze een wijn met een frisser karakter willen.

Verschillende streken

Witte wijn wordt in verschillende streken van Bordeaux gemaakt. De belangrijkste zijn Pessac-Léognan, Graves, Côtes de Bordeaux en het grote gebied dat Entre-Deux-Mers wordt genoemd, omdat het gelegen is tussen de twee rivieren Garonne en Dordogne. Heel wat witte wijn wordt ook op de markt gebracht onder de regionale herkomstbenaming Bordeaux. Zelfs topkastelen maken er vandaag een erezaak van om ook een witte bordeaux in hun gamma te hebben.

Food pairing

Witte bordeaux is een ideale wijn bij gastronomische gerechten met vis en schaal- en schelpdieren. Even goed past hij bij gerechten met wit vlees en gevogelte. Probeer hem zeker ook bij geitenkaas. In Bordeaux zelf wordt hij vaak als aperitief geschonken.


Geproefd en goedgekeurd

- Château Tour Léognan, Pessac-Léognan - € 16 - crombewines.com.
Blend van 70% sauvignon en 30% sémillon, gekenmerkt door een levendige fruitigheid (met toetsen van kweepeer en citrus) afgerond door een zachte textuur.

 

 

Invoerders:
Crombé Wines ( Kortrijk (Marke) )
Magnus ( Kontich )
Topwijnen.be ( Oostvleteren )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Châteaux Vini ( Ternat )
toegevoegd op 13.01.2023