Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijninvoerder Oostenrijks Wijnhuis

Oostenrijks Wijnhuis

Dé specialist in wijnen van Oostenrijk en Südtirol

Wie zou er Oostenrijk zo goed kennen als Guy Janssens? Hij woonde er 15 jaar lang met zijn echtgenote voor 50 procent van zijn tijd. Zo kreeg hij ruimschoots de gelegenheid om de hoge kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen naar waarde te schatten.

Op vraag van de sommelier van een Antwerps toprestaurant selecteerde hij meer dan 120 wijnbouwers die hij bezocht en waarvan hij de wijnen proefde. Wat startte als een hobby, werd spoedig een passie: het Oostenrijks Wijnhuis was geboren. Vandaag mag het meerdere gekende restaurants, en ook sterrenzaken, tot haar klanten rekenen.

Wijn is al meer dan tweeduizend jaar onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. Maar naast dat diepe respect voor de traditie wordt de Oostenrijkse wijncultuur vandaag ook gedreven door innovatieve wijnmakers, wat zich onder meer weerspiegelt in de eigentijdse architectuur van hun wijnbedrijven. Die bedrijven zijn overwegend familiaal en kleinschalig, in Oostenrijk zijn er maar enkele grote wijnbedrijven. Dat zorgt voor een kleinschalige, artisanale wijnbouw met respect en aandacht voor de natuur.

Oostenrijk heeft prachtige terroirs voor druiven als riesling, sauvignon blanc, muskateller, weissburgunder (pinot blanc), chardonnay en pinot noir. Maar de unieke troeven van het land zijn de inheemse druivenrassen met grüner veltliner als vlaggenschip. Niet alleen heeft dit druivenras internationale roem geoogst, het wordt door de meeste wijnschrijvers en publicaties ook beschouwd als een van de grootste witte wijnen ter wereld. Daarnaast heeft Oostenrijk zeldzame inheemse witte rassen als zierfandler, rotgipfler en welschriesling en verleidelijke rode wijnen van druiven als zweigelt, blaufränkisch, sankt laurent en blauer wiltbacher.

Het voor wijnbouw optimale klimaat in Oostenrijk draagt bij tot de opmerkelijke kwaliteit van deze wijnen. Want ook al ligt Oostenrijk op ongeveer dezelfde breedtegraad als Bourgogne, de temperatuurverschillen zijn hier een stuk groter, met warme zomerdagen en koele nachten die garant staan voor frisse, aromatische wijnen met tegelijk body en finesse.

Het Oostenrijks Wijnhuis beperkt zich daarom bewust tot Oostenrijkse wijnen en wijnen uit Südtirol (een regio die vroeger deel uitmaakte van Oostenrijk en nu van Italië, maar waar nog altijd overwegend Duits wordt gesproken en de stijl van de wijnen eerder aansluit bij Oostenrijk dan bij Italië). De aandacht blijft daarbij voortdurend uitgaan naar de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs.

Tweemaal per jaar (in het voorjaar en het najaar) organiseert het Oostenrijks Wijnhuis haar ondertussen bekende Lente- en Herfstdegustatie met haar vaste waarden en altijd heel wat nieuwigheden. Tijdens de Lentedegustaties zijn ook meerdere Oostenrijkse wijnbouwers aanwezig.

Wie Oostenrijk en Südtirol echt wil leren kennen, is bij dit wijnhuis aan het beste adres.

 

 Gegevens
Oostenrijks Wijnhuis
Liersebaan 315
2240 Viersel (Zandhoven)
tel. 0475 71 45 97
contact@oostenrijkswijnhuis.be
www.oostenrijkswijnhuis.be