Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De Frans-Duitse wijnen uit de Elzas

wijnnieuws

De Frans-Duitse wijnen uit de Elzas

Frans-Duitse sfeer

De Elzas is op z'n mooist in de winter. De dorpen - met hun vakwerkhuizen, kerken, poorten en fonteinen - lijken uit een oud Duits prentenboek te komen. De namen van de wijnbouwers en dorpen klinken vaak Duits. Dat komt omdat de Elzas - op de grens van Frankrijk en Duitsland - meermaals een oorlogsgebied is geweest dat nu eens door de Fransen, dan weer door de Duitsers werd opgeëist.

Frans-Duitse keuken

De vermenging van Franse en Duitse invloeden merk je ook in de keuken: choucroute à  l'Alsacienne of Sauerkraut, tarte flambée of Flammenkueche (een soort pizza), Baekeoffe (een stoofschotel) en Schiefala (gerookte varkensschouder),  foie gras en presskopf.

Frans-Duitse wijnen

De wijnen doen evenzeer Duits aan, zowel in klimaat, bodem en druiven, als in de fruitig-zoete wijnstijl waarbij vaak onvergiste restsuiker werd achtergelaten in de wijn. Dat laatste is nu veranderd, omdat de wijndrinker steeds meer droge wijnen verlangt.

Frans-Duitse druiven

Overal in Frankrijk worden wijnen ingedeeld volgens hun herkomst, behalve in de Elzas waar dat gebeurt volgens het druivenras. De riesling wordt hier, net zoals in Duitsland, beschouwd als de nobelste druif: de "koning van de Elzas". Daarnaast is er een "sultan", zoals de pinot gris hier wordt genoemd omwille van zijn exotische geur en smaak. Het kruidigste aroma heeft de gewürztraminer: "Gewürz" is de Duitse term voor kruiden. De pinot blanc levert dan weer ronde, zacht-fruitige wijnen met een mooi evenwicht tussen volheid en fraîcheur. In 2011 werden 51 wijngaarden erkend als "grand cru", door hun betere ligging en bodem.

Meer wit

Ruim 90% van de Elzaswijn is wit, omdat de natuurlijke factoren van deze streek zich daar het best toe lenen. Daarnaast heeft de Elzas een sterke reputatie opgebouwd met schuimwijn onder de benaming Crémant d'Alsace, gemaakt volgens de champagnemethode, maar meestal met andere druiven zoals riesling en pinot blanc.

 
Geproefd en goedgekeurd

- Cave Vinicole Kientzheim-Kayersberg - vanaf € 9,98 - magnuswijnen.be. Deze samenwerking van een twintigtal wijnfamilies levert een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit, o.m. met gewürztraminer en crémant.

- Domaine Christophe Mittnacht - vanaf € 10,89 - magnuswijnen.be. Het hele gamma van dit biodynamische domein - riesling, pinot gris, gewürztraminer, pinot blanc - heeft ons bekoord, mede door de scherpe prijzen.

- Domaine Bott-Geyl - vanaf € 12,80 - wijnhuisvandenbulcke.be. Jean-Christophe en Valérie Bott hebben een grote kennis van de gastronomie, en maken dan ook wijnen om gerechten te begeleiden; ook hun schuimwijn is top.

- Domaine Amélie & Charles Sparr - vanaf € 14,95 - vinetiq.eu. Dit dynamische koppel verrast en verrukt met loepzuivere en intense biodynamische wijnen van o.m. pinot blanc en pinot gris, alsook een uitmuntende schuimwijn.


 

 

 

Invoerders:
Magnus ( Kontich )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
toegevoegd op 08.02.2021