Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijninvoerder Vinetiq

Vinetiq

Focus op cool climate wines

Terwijl andere invoerders de wijnwereld nog altijd opdelen in wijnlanden, legt Vinetiq de focus op een welbepaald klimaat en de wijnstijl die daaruit voortvloeit: "cool climate wines". Dat is nieuw voor ons land, en ook slim.

"Cool climate" is immers de toekomst. Niet alleen door de opwarming van de aarde, die wijnbouwers voor problemen stelt door een te snelle rijping van de druiven, hoge alcoholgehaltes en zware wijnen. Maar ook omdat een koel klimaat de fijnste en elegantste wijnen oplevert, een stijl die meer dan ooit geapprecieerd wordt door de wijnliefhebber.  De tijd van de blockbusterwijnen - gericht op concentratie, kracht en alcohol -  is voorbij.

Een koel klimaat zorgt voor een trage en lange rijping van de druiven, waardoor ze de tijd krijgen aromatische intensiteit, schakering en complexiteit te ontwikkelen. Tegelijk blijven de fijne zuren van de druiven bewaard, worden de tannines volledig rijp en blijft de alcohol onder controle. Dat weerspiegelt zich allemaal in de wijn.  

Vinetiq heeft begrepen dat het land waar een wijn vandaan komt, minder belangrijk is dan uit welk klimaat hij afkomstig is. Vandaar dat Vinetiq wijnen aanbiedt uit verschillende landen, zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld, want overal zijn koele klimaatzones te vinden (op grotere hoogte, vlakbij de zee, op noordelijke hellingen). Het gamma omvat dan ook wijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Canada en ... ja, ook België.

Vinetiq is immers, naast een invoerder, ook de eigenaar van een Belgisch wijndomein, Valke Vleug in Liezele. De eerste wijnstokken werden geplant in 2016, de eerste wijnen worden verwacht in 2020, voornamelijk schuimwijn volgens de champagnemethode, witte wijn van onder meer auxerrois, pinot gris en chardonnay, en rode wijn van pinot noir. De ambitie is een toonaangevend wijndomein te worden in ons koele klimaat. En te tonen dat de passie voor het ambacht ook in de praktijk wordt gebracht. Valke Vleug zal ook open staan als bestemming voor wijnliefhebbers en als eventlocatie.

Vinetiq is duidelijk niet de zoveelste invoerzaak: er wordt gewerkt met een duidelijke filosofie, zowel bij het invoeren als bij het maken van wijnen. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen drie oprichters: Pieter Raeymaekers, die de dagelijkse leiding heeft, Johan Stoffels, die veel ervaring vanuit de wijninvoer meebrengt, en Jan Van Lancker, die als CEO van Uplace èn wijnliefhebber mee investeerde in het project. Gegevens
Vinetiq
Domein van Bever - Boechoutlaan 221
1853 Strombeek-Bever
tel. 02/263.63.22
cheers@vinetiq.eu
www.vinetiq.eu