Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Twee vrouwen in de Spaanse wijnarena

Het snelle succes van Dos Victorias

Ze heten beiden Victoria, ze zijn beiden oenologe, en ze richtten samen een wijnbedrijf op dat meteen alle aandacht kreeg in de Spaanse media.

Het oude kleine dorpje San Román de Hornija ligt verdwaald in de vallei van de rivier Hornija, middenin de opkomende wijnappellatie Toro, ten westen van Valladolid.

Er is geen levende ziel in de straten te bespeuren, af en toe dendert een vrachtwagen door de enge hoofdstraat. Maar net buiten het dorp, op een heuvel, rijst plots een moderne bodega op, met in fiere letters "Dos Victorias" op de gevel. Hier heb ik een afspraak met Victoria Benavides en Victoria Pariente, twee vriendinnen die dit wijnbedrijf oprichtten en in de Spaanse media meteen als fenomeen bestempeld werden. Het feit dat ze beiden vrouw zijn, was ongetwijfeld de hoofdreden waarom ze onmiddellijk zoveel aandacht kregen, dat geven ze ook toe: "Zeker in Spanje wordt vrouwelijk ondernemerschap nog altijd gezien als iets merkwaardigs. En als het dan nog om twéé vrouwen blijkt te gaan, dan is het hek helemaal van de dam. Maar we zijn er niet rouwig om dat we zoveel aandacht kregen, we hebben eraan meegedaan. Ten slotte was het gratis publiciteit voor ons. Maar we wisten ook dat we bij de minste fout zouden afgestraft worden, omdat ook dat uitvergroot zou worden. Gelukkig is dat niet gebeurd. We hebben niet de fout begaan om ons op de media te focussen, we richten ons volledig op de kwaliteit van onze wijn. Dat is op de lange termijn de enige manier om het succes te bestendigen."

Victoria en Victoria hadden al een uitgebreid professioneel parcours achter de rug alvorens ze hun eigen wijndomein oprichtten in 1998. Victoria Benavides studeerde agronomie en nadien oenologie in Bordeaux. Victoria Pariente studeerde chemie en nadien oenologie in Madrid. Ze kenden elkaar toen nog niet, en gingen als oenologe aan de slag bij verschillende wijnbedrijven in de appellaties Ribera del Duero en Rueda. Toen kregen ze een aanbod om in dienst van de overheid de wijnen van de hele overkoepelende regio Castilla-León te controleren, wat ze tien jaar lang deden. In die functie leerden ze elkaar kennen, en daar begon het ondernemersbloed te kriebelen: ze stapten uit hun veilige ambtenarenstatuut en richtten Dos Victorias op. Aanvankelijk gebeurde dat zonder wijnkelder, het enige wat ze hadden was een wijngaard van acht hectare in de appellatie Rueda, die Victoria Pariente erfde van haar vader. De witte wijn die ze daarvan maakten, sloeg meteen aan in Spanje, en brak ook snel door in het buitenland.

Victoria Benavides vertelt: "De wijn wordt gemaakt van de druivensoort verdejo, niet te verwaren met verdelho uit Madeira, en ik ben ervan overtuigd dat dit een van de grote witte druivensoorten van de wereld is. Ze heeft een uitbundige aromatische expressie die weinig andere witte druivensoorten evenaren. Ze is rijk aan fruit, en tegelijk toch fris.

Toch is ze nog altijd minder gekend en gewaardeerd. Dat komt omdat men er in de appellatie Rueda lange tijd geoxideerde wijn van maakte, naar het voorbeeld van de sherry, en die stijl bevalt niet iedereen. Maar met de introductie van de moderne wijntechnologie, en vooral dan de mogelijkheid om de tanks te koelen tijdens de gisting en wijn te maken in een zuurstofvrije omgeving, kunnen we nu moderne, frisse, levendige witte wijn maken van deze druif. Bij Dos Victorias zijn we er bovendien in geslaagd om deze frisheid en aromatische expressie te combineren met een bepaalde mate van vettigheid en rondheid, wat bij het publiek kennelijk zeer goed in de smaak valt. De wijn was een instant hit."

Benavides en Pariente wilden echter ook rode wijn maken, en vermits dat niet mogelijk is in Rueda, gingen ze op zoek naar wijngaarden in het nabijgelegen Toro, een appellatie die net opkwam. Ze leenden geld bij de bank, en bouwden er in het jaar 2000 hun bodega. Van een oude wijnbouwer, Elías Mora, kochten ze acht hectare wijngaard. Daarnaast, net zoals in Rueda, kopen ze druiven aan bij geselecteerde wijnbouwers.

Ze hadden hun terroir binnen Toro klaarblijkelijk met veel zorg gekozen. Enige tijd later kregen ze een overbuur: het wereldberoemde domein Vega Sicilia zette hier het domein Pinthia neer.

Victoria Pariente: "We beschouwden het als een grote uitdaging voor ons, oenologen, om in Toro een nobele wijn te maken. Deze streek staat namelijk bekend om zijn stoere, rustieke wijnen, niet bepaald toonbeelden van verfijning. Maar door de combinatie van onze traditionele filosofie van wijnmaken en het gedoseerde gebruik van moderne technologie lukte het ons. Wij forceren onze wijnen niet, we laten ze zoveel mogelijk hun gang gaan. Zo verwarmen wij onze wijnkelder niet om de malolactische gisting te starten, we willen dat dit natuurlijk gebeurt. We hebben geen vast recept voor onze wijn, zoals de meeste consultant-wijnmakers die de hele wereld rondreizen. Wijnmaken is zoals koken: je werkt misschien met dezelfde ingrediënten, maar iedereen geeft er toch zijn persoonlijke toets aan. Met wijn heb je bovendien het verschil in de jaargangen: ieder jaar opnieuw moet je anders te werk gaan."

Victoria en Victoria hebben hun wijnkelder heel eenvoudig opgebouwd en ingericht, zonder franjes of grandeur: "Om goede wijn te maken, moet je heel eenvoudig, gemakkelijk en overzichtelijk te werk kunnen gaan. Zo ligt onze vatenkelder vlakbij de tanks waar de gisting plaatsvindt. We hoeven de houten vaten maar enkele meters ver te rollen tot aan de tanks, waar we ze kunnen vullen zonder gebruik te maken van pompen. Hoe minder je de wijn moet pompen en versluizen, hoe beter. Wijn moet je met veel zorg en zachtheid behandelen."

Na het snelle succes in Spanje kwam de internationale doorbraak: de helft van hun productie wordt geëxporteerd naar andere Europese landen, Japan, de Verenigde Staten en Mexico.

Het valt op dat zowel hun witte als hun rode wijn de naam van een man hebben gekregen. De witte wijn heet José Pariente, de vader van Victoria Pariente van wie ze de wijngaard in Rueda erfde. De rode heet Elías Mora, naar de oude wijnbouwer van wie ze de wijngaard in Toro kochten. Ik vraag of ze er geen spijt van hebben dat al dat succes gekoppeld is aan twee namen van iemand anders.

"Ach, misschien is het wel iets vrouwelijks om het succes niet alleen voor jezelf op te eisen. Zouden mannelijke wijnmakers hun wijn ooit de naam van iemand anders geven? Wellicht niet. Maar we vinden mannelijke collega's wel heel belangrijk, we proeven onze wijn altijd samen met mannen. Omdat we verschillende visies en oordelen naast elkaar willen leggen en afwegen. Maar wij, de eigenaars, nemen wel de uiteindelijke beslissing. In dat opzicht verschillen wij niet van een bedrijf dat door mannen wordt geleid."

 

Intussen werden beide domeinen gesplitst: Victoria Pariente leidt nu José Pariente, en Victoria Benavides is verantwoordelijk voor Elías Mora.