Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is wijn van handgeplukte druiven beter?

wijnnieuws

Is wijn van handgeplukte druiven beter?

Je ziet het wel eens staan op het etiket van een wijnfles: de druiven van deze wijn werden met de hand geplukt. Zegt dat iets over de kwaliteit van de wijn?

Wat het in elk geval zegt, is dat het niet om een wijn uit de grootschalige industriële wijnbouw gaat. Daar worden druiven immers in gigantische wijngaarden gekweekt,  ik heb er gezien van meer dan duizend hectaren, en dan is het onmogelijk om manueel te oogsten. Er worden bijgevolg oogstmachines ingezet, die doorheen de rijen met wijnranken denderen en de druiventrossen losschudden. Die aanpak beschadigt niet alleen een deel van de druiven (zodat er mogelijk al oxidatie en gisting optreedt), maar zorgt ook niet voor een selectie.

Wie met de hand plukt, kan rijpe van onrijpe, en gezonde van beschimmelde druiven onderscheiden. Wie achter het stuur van zo'n machine zit, kan dat niet. Manueel kan je ook alleen de druiven plukken, machinaal krijg je een deel van het gebladerte mee. Dat kan achteraf wel verwijderd worden, maar bedrijven die machinaal oogsten, gaan die oogst achteraf niet plots manueel selecteren. Wijndomeinen waar manueel geoogst wordt, doen dat wel: zij voeren meestal nog een tweede manuele selectie door vòòr de druiven in de gistkuip belanden. En dat is belangrijk. Want elke druif met een defect, hoe minimaal ook, neemt een stukje zuiverheid van de wijn weg.

Nu bestaan er ook machines zoals de optische trieermachine, waarbij een camera de onrijpe, rotte, beschimmelde en beschadigde druiven detecteert, en door middel van geperste lucht van de transportband verwijdert. Maar voor grootschalige wijndomeinen blijft het efficiënter om de hele oogst recht van het veld in de gistkuip te kieperen. Er wordt trouwens zo massaal veel wijn van lage kwaliteit gemaakt dat die enkele procenten slechte druiven er niet toe doen.

Is wijn van handgeplukte druiven dan een garantie voor goede wijn? Dat nu ook weer niet. Wie onrijpe druiven manueel plukt, verandert niets aan de onrijpheid ervan. En er zijn nog vele andere factoren noodzakelijk om een goede wijn te bekomen.  

Er zijn ook argumenten pro machinaal oogsten. Om te beginnen is het beduidend goedkoper, waardoor de prijs van de wijn lager kan zijn. Maar ook kwaliteitsgedreven domeinen zien er voordelen in. Zo gaat het veel sneller, zodat de druiven minder lang in de zon blijven vòòr ze in de wijnkelder terecht komen. Heel belangrijk voor warme landen is dat je er 's nachts mee kan oogsten, als het koeler is, zodat de druiven niet vroegtijdig gisten en oxideren. Een nadeel blijft dat je alleen op vlak terrein kan oogsten, terwijl de beste wijngaarden op hellingen liggen, waar alleen manuele pluk mogelijk is.

De technologie staat echter niet stil. Vandaag kan geen enkele oogstmachine de zachte en selectieve pluk door mensenhanden evenaren. Maar misschien verandert dat ooit wel.

 

toegevoegd op 29.06.2015