Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Topwijnen van de Moezel nu bij invoerder Axybel

wijnnieuws

Topwijnen van de Moezel nu bij invoerder Axybel

Een van de grote sterren van de Duitse wijnbouw, Markus Molitor (foto), wordt nu exclusief vertegenwoordigd in België door Axybel.

Ondanks die wat anonieme naam voor een wijninvoerzaak staat er een gepassioneerd sommelier achter, Nico Willem. Hij nam deze invoerzaak over en besloot om de naam, omwille van de regionale bekendheid, te behouden. Nu kan hij uitpakken met groot nieuws: de exclusieve vertegenwoordiging van de wijnen van Markus Molitor uit de Moezel. Het is een nieuwe stap in de voortdurende verbetering van zijn wijnassortiment.

Markus Molitor nam het wijngoed van zijn vader over in 1984, toen hij nog maar 20 was. Zijn doel was duidelijk: hij wilde de rijke traditie van zijn familie, die al sinds acht generaties wijn verbouwt in de Moezelstreek, verder zetten. Maar Markus ging eigenlijk verder dan dat. Hij zorgde ervoor dat de wijnen nog aan precisie, zuiverheid en terroirexpressie wonnen. Hij heeft dan ook de beschikking over schitterende wijngaarden met oude stokken van riesling (sommige meer dan 100 jaar oud!), gelegen op hellingen die tot 80% hellingsgraad vertonen. Onnodig te zeggen dat hier alleen manuele arbeid en pluk mogelijk zijn. Markus bewerkt wijngaarden op 15 verschillende plekken, en hij maakt er overal een verschillende wijn van. Zoals wijnliefhebbers weten is "terroir" geen loos woord voor Duitse wijnbouwers.

De wijnen van Molitor zijn voor 94% riesling, van droge over halfzoete naar zoete varianten. Daarnaast heeft hij ook pinot blanc en pinot noir. (Pinot noir werd vroeger blijkbaar veel gekweekt in de Moezel, en Markus wil die traditie niet stopzetten, ondanks het feit dat rode wijn in de Moezel volgens de plaatselijke appellatieregels verboden is.)

Na het harde en minutieuze werk in de wijngaard, zweert Markus Molitor bij trage, koele en spontane gisting met autochtone gisten. Nadien blijven ze nog verschillende maanden op de gistrest liggen om aan diepgang en expressie te winnen.  Zijn wijnen behoren zonder twijfel tot de top van de Moezel.

Invoerders:
Axybel ( Kessel )
toegevoegd op 05.11.2013