Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Hoe moet je wijn bewaren?

De meeste wijn die je koopt in de supermarkt, hoef je eigenlijk niet te bewaren. Hij wordt meer dan waarschijnlijk getypeerd door fruitige en bloemige aroma's, en is gemaakt om jong te drinken.

Maar als je wijn wil die ook andere aroma's heeft ontwikkeld, waarvan de smaken versmolten zijn en de textuur fluwelig is geworden, dan ben je aangewezen op betere en complexere wijn van een oudere jaargang. Die kan je soms nog kopen. Maar je zal hem duur betalen. Beter is hem jong te kopen, en dan een plek te zoeken in huis waar je die wijn zelf kan bewaren en op fles laten rijpen. Bewaring en rijping zijn geen doel op zich. Als het uitstel van genot niet leidt tot een verhoging ervan, dan heeft het allemaal geen zin. Vandaar dat je wijn in gunstige omstandigheden moet bewaren. Anders riskeer je met een wijn te eindigen die slechter is dan op het moment van aankoop.

Heb je een kelder nodig? Niet noodzakelijk. Vroeger werden kelders vaak gebruikt omdat die het meest voldeden aan de voorwaarden voor een goede bewaring van wijn. Maar elke ruimte die aan die voorwaarden voldoet, is geschikt.

De ruimte moet donker zijn, vrij van trillingen en vrij van geuren. Daarnaast moet de temperatuur voldoende laag en stabiel zijn (best ergens tussen 10 en 15 graden). Hoe lager de temperatuur, hoe minder de wijn zal evolueren in de fles. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller hij zal evolueren. Zeker grote en plotse temperatuurschommelingen moeten vermeden worden.

Wat wel eens vergeten wordt, is het belang van de vochtigheidsgraad. Wijn heeft een vochtigheidsgraad van 60 tot 70% nodig, je kan dat meten met een hygrometer. Vochtiger dan dat is geen probleem, al zullen de etiketten van de flessen dan wel verdwijnen. Droger kan wel problemen geven, omdat de kurken dan uitdrogen en krimpen, waardoor er zuurstof in de wijn komt en de wijn onherroepelijk oxideert. Wijnliefhebbers onderschatten dat probleem van droogte wel eens. Het kan een wijn nochtans, sneller dan je denkt, ruïneren.

Uitdroging van de kurk is trouwens de reden waarom je wijnflessen liggend moet bewaren. De kurk komt dan in contact met de wijn, zodat hij vochtig blijft.

Zijn klimaatkasten een goede oplossing als je geen ruimte beschikbaar hebt? Zeker. Ze ogen niet zo romantisch, maar beschikken wel over de juiste eigenschappen, die bovendien electronisch op peil worden gehouden. Klimaatkasten hebben evenwel het nadeel dat ze duur zijn, en slechts een beperkt aantal flessen kunnen herbergen.

Hoe lang kan je wijn bewaren? Het is moeilijk daarrond een algemene regel te formuleren. Wacht toch maar niet te lang. Weinig wijnen verbeteren nog na tien jaar, en slechts zeer weinig wijnen nog na twintig jaar. Hoe langer je wacht om de fles te drinken, hoe groter het risico wordt dat het eigenlijk te laat is. Zelfs in ideale bewaarcondities.