Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is het ideale klimaat voor wijnbouw?

wijnnieuws

Wat is het ideale klimaat voor wijnbouw?

Zeker niet het klimaat dat Bourgogne en Bordeaux dit jaar gekend hebben. Onweders en hagel hebben er op sommige plaatsen tot 50% van de oogst vernield. Vorig jaar was het eveneens prijs. Toeval of de structurele opwarming van de aarde? Wijnbouwers maken zich zorgen.

Net zoals alle vruchten, kunnen wijndruiven niet in elk klimaat gekweekt worden. Er zijn maar twee stroken in de wereld waar dat mogelijk is: tussen de 50ste en 30ste breedtegraad op het noordelijk halfrond, en tussen de 30ste en 45ste breedtegraad op het zuidelijk halfrond. Meer naar het noorden en naar het zuiden wordt het klimaat te koud om druiven te kweken, laat staan om ze rijp te krijgen. Tussen beide stroken zit je te dicht bij de evenaar, waar het te warm en te vochtig is, en waar nooit een koude periode is waarin de wijnstok tot rust kan komen en krachten kan verzamelen om een volgende lading goede druiven te produceren.

In deze twee geschikte stroken liggen niet toevallig alle belangrijke wijnlanden: op het noordelijk halfrond onder meer Californië, Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Griekenland (België ligt er net buiten), op het zuidelijk halfrond Chili, Argentinië, Uruguay, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

In de landen van het noordelijk halfrond loopt de rijpingscyclus van de wijndruiven van maart tot september. Tussenin "slaapt" de wijnstok om krachten op te doen voor een volgende cyclus. Op het zuidelijk halfrond loopt de cyclus omgekeerd, van september tot maart. Uiteraard kan deze cyclus van jaar tot jaar licht verschillen, afhankelijk van het weer. Soms zijn de druiven vroeger rijp, soms later. Soms worden ze niet volledig rijp.

Maar zelfs binnen die stroken is het klimaat niet overal gelijk, en zijn er warmere en koelere, nattere en drogere landen. En binnen elk land zijn er warmere en koelere, nattere en drogere streken. Het komt er dan op aan de juiste druivenrassen aan te planten, want sommige rassen vragen meer koelte, terwijl andere net nood hebben aan meer warmte.

In het algemeen is de wijnstok gebaat bij een gematigd klimaat: een klimaat met voldoende zon om de druiven mooi rijp te krijgen, voldoende koelte om de druiven lang en langzaam te laten rijpen en ervoor te zorgen dat ze hun frisse zuren behouden, en voldoende regen om de wijnstok van water te voorzien, zonder dat de druiven teveel water opzuigen (omdat ze daardoor opgeblazen en waterig worden). Ook het klimaat tijdens de winterslaap van de wijnstok moet gematigd zijn: voldoende koud opdat de wijnstok niet terug zou bloeien, maar ook niet te koud want dan vriest hij dood.

In wijn draait alles om evenwicht, en dat geldt ook voor het klimaat. Of dat in de toekomst nog mogelijk zal zijn, is vandaag de grote vraag voor veel wijnbouwers.