Greenock Creek
Australië
Geen enkel land heeft wijn zo industrieel benaderd als Australië. Maar tussen al dat industriële geweld bestaan er ook kleine familiale wijnbedrijfjes, zoals Greenock Creek. Daar wordt wijn op een heel andere manier gemaakt: kleinschalig, zorgzaam, ambachtelijk. Door een sympathiek echtpaar, Annabelle en Michael Waugh.
Ze naderen beiden de zeventig, en op die leeftijd heb je de deugd van de traagheid ontdekt. Op dat ritme gaan Annabelle en Michael met hun druiven en wijnen om. "Terroir" is hier geen loos begrip. Greenock Creek is gelegen in de Barossa Valley, wereldberoemd geworden als het uitgelezen terroir voor shiraz, zoals de syrahdruif in Australië wordt genoemd. De zomers zijn hier heel droog, zodat vele wijngaarden geïrrigeerd worden. Maar Annabelle en Michael Waugh zweren bij "dry farming", zodat de wijnstokken diep in de grond op zoek moeten naar water. Daar moeten wel terroirwijnen uit voortkomen. Ze maken bovendien alleen "single vineyard"-wijnen, van druiven uit één welbepaald perceel, zodat de specificiteit van dat perceel (met zijn eigen microklimaat en ondergrond) in de wijn terug te vinden is. Zeven verschillende wijnen komen op die manier uit een wijngaard van 25 hectare. In Australië liggen wijngaarden van 1.000 hectare waarvan maar één wijn wordt gemaakt.
Aandacht voor het "terroir" betekent natuurlijk dat Annabelle en Michael echte Barossa-wijnen maken. En deze vallei staat nu eenmaal bekend om haar geconcentreerde, breedgeschouderde, kruidige, chocoladeachtige wijnen. De zon schijnt hier zo krachtig dat de druiven zeer snel suikers opbouwen terwijl de zuurtegraad naar beneden gaat. Vandaar dat je overrijpe, haast kleverige wijnen aantreft, veelal van de grote wijngroepen die eveneens aanwezig wilden zijn in deze beroemde streek. Maar de wijnen van Greenock Creek vallen op door hun mooi gedoseerde aciditeit, een hart van fraîcheur temidden van het volrijpe Barossa-fruit. Nee, niet die stalige zuurheid die op kunstmatige aanzuring wijst - een praktijk die in dit warme wijnland met overrijp fruit vaak voorkomt. Hier proef je een natuurlijke, in de wijn versmolten aciditeit die bijgevolg al in de druiven aanwezig moet geweest zijn. (Al geeft Michael Waugh toe dat hij in bepaalde jaren wat zuur moet toevoegen: dit terroir produceert nu eenmaal zoet fruit.)
Nobele aciditeit toont zich ook in de veroudering. In hun jeugd zijn de wijnen van Greenock Creek krachtig en vlezig, vol ongetemd rijp fruit. Na jaren maakt dat plaats voor een fluwelige finesse.
Invoerders: Ad Bibendum ( Sint-Truiden ) |
Gegevens domein Greenock Creek |