Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Ribera del Duero

wijntips

Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Ribera del Duero

Spanje , Ribera del Duero

Extreem

Koude winters en warme zomers, koude nachten en warme dagen, en telkens grote temperatuurverschillen tussen beide: deze extreme omstandigheden zorgen ervoor dat in Ribera del Duero topwijnen gemaakt kunnen worden. Tegelijk zijn ze niet bestemd voor gevoelige zielen, want deze wijnen zijn geconcentreerd en krachtig, en hebben vaak minstens enkele jaren rijping nodig alvorens zich helemaal te ontplooien.

Van arm naar rijk

In het begin van de jaren 80 was Ribera del Duero een onbekende wijnstreek. Er werden wel wijndruiven geteeld, maar alleen voor de verkoop aan wijnbedrijven in andere regio's. De arme bevolking kon er amper van leven, en kweekte dan ook graan en suikerbieten. Vandaag telt Ribera del Duero ruim 300 prestigieuze domeinen met wijnen die tegen hoge prijzen wereldwijd verkocht worden. Wij hebben echter wijnen geselecteerd die onder de kaap van 25 euro blijven.

Trots

De trots van de streek is de tempranillo-druif, hier vaak tinto fino genoemd. In Ribera del Duero krijgt deze druif de meest intense en krachtige expressie van heel Spanje. Soms wordt ze gemengd met druiven als cabernet sauvignon, bekend van Bordeaux. Ribera del Duero is overwegend een streek van rode wijn, al wordt er in beperkte mate ook witte wijn gemaakt.

Van roble naar reserva

Op wijnflessen zie je vaak de termen "roble", "crianza", "reserva" en "gran reserva". Die duiden - in stijgende volgorde - op de termijn dat een wijn in een houten vat en op fles heeft gerijpt alvorens op de markt te komen.

Keuken en kelder

Wijnen van Ribera del Duero gaan samen met stevige winterse gerechten en stoofschotels met runds- en varkensvlees en wild, maar later in het jaar ook bij een barbecue. Ze winnen aan diepgang en complexiteit door meerdere jaren flesrijping. De beste (en duurste) exemplaren kunnen een bewaartijd van 20 tot 30 jaar aan.

Geproefd en goedgekeurd

 - Comenge - vanaf € 9,98 - magnuswijnen.be
Vader en zoon Comenge zijn maniakaal tot in het kleinste detail; veelgelauwerde wijnen en een aanwezigheid in menig toprestaurant zijn het resultaat.

- Abadía de Acón - vanaf € 10,45 - magnuswijnen.be.
Prima introductie tot Ribera del Duero voor een scherpe prijs: vol, krachtig en kruidig, met impressies van rijp zwart fruit, gemaakt door een familiale bodega.

- Campustauru - € 10,80 - start2taste.be.
Samenwerking tussen driesterrenchef Martin Berasetegui en de familie Belasco, al sinds 1580 in de wijnbouw; verrassend fijn en elegant met lichte toets van houtrijping.

- López Cristóbal - vanaf € 11,59 - magnuswijnen.be
Modern uitgerust familiaal wijngoed in het hart van Ribera del Duero; strenge eisen in wijngaard en wijnkelder wat resulteert in uitstekende wijnen.

- Hercal "Bocca" - vanaf € 12,95 - wijnhuisvandenbulcke.be.
Familiedomein dat vroeger druiven kweekte voor toppers als Vega Sicilia, Pesquera en Pingus, maar nu eigen biodynamische wijnen maakt: vol, elegant en evenwichtig.   

- Neo - vanaf € 14,95 - wijnen-dekok.com.
Deze krachtige, kruidige wijnen worden door de internationale pers regelmatig beloond met hoge scores, maar blijven qua prijs redelijk.

- Finca Villacreces "Pruno" - € 15,50 - labuenavida.be.
Deze sterk geconcentreerde en geëxtraheerde wijn van overwegend tempranillo is een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen: krachtig maar tegelijk elegant.

- Hacienda Solano - vanaf € 17,12 - labuenavida.be.
Klein domein dat heel traditioneel en biologisch werkt met alleen oude wijnstokken; een voorbeeld van hoe Ribera del Duero krachtig en toch verfijnd kan zijn.

- Arrocal "AC" - € 17,45 - topwijnen.be
In een klein dorpje ten noorden van Madrid vind je de oude wijnkelders van dit domein met wijnstokken van gemiddeld 45 jaar oud; de wijn wordt 18 maanden gerijpt op Franse eik.

- Viña Pedrosa - vanaf € 18,33 - labuenavida.be.
De familie Pérez Pascuas heeft van dit domein een van de toppers van deze streek gemaakt; zelfs hun goedkoopste wijn is een authentieke, elegante, complexe Ribera.

- La Horra "Corimbo" - vanaf € 26,23 - labuenavida.be
Van de zeer succesvolle Bodegas Roda in Rioja is dit het nieuwe project van dezelfde wijnmakers in Ribera del Duero: kwaliteit gegarandeerd.

- Dominio de Pingus "Psi" - € 29,98 - labuenavida.be
De goedkoopste wijn van dit nu al legendarische domein van de Deense wijnmaker Peter Sisseck, die van Pingus een wereldmerk maakte.


- Sei Solio "Preludio" - € 31,90 - adbibendum.be
Privéproject van Javier Zaccagnini, directeur van het befaamde domein Aalto, uit wijngaard met meer dan 60 jaar oude stokken; uitzonderlijke terroirexpressie en grote klasse.

 


 

 


Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
De Kok ( Lier )
La Buena Vida ( Mol )
Magnus ( Kontich )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
Topwijnen.be ( Oostvleteren )
Gegevens domein
Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Ribera del Duero