Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Nieuws uit het oudste wijnland ter wereld

wijnnieuws

Nieuws uit het oudste wijnland ter wereld

Afhankelijk van wat er precies wordt opgegraven, kan er gediscussieerd worden over welk wijnland het oudste ter wereld is. Maar de oudste wijnmakerij, van zesduizend jaar geleden, werd ontdekt in Armenië.

In die regio, de Kaukasus, ligt sowieso de bakermat van onze wijncultuur. Hoe komt het dan dat er haast geen Armeense wijnen in ons land ingevoerd worden? Omdat Armenië lange tijd deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. En onder dat regime werden wijnbouwers verplicht hun druiven naar een collectieve wijnkelder te brengen, waar er een anonieme wijn van werd gemaakt. Kwantiteit kreeg voorrang op kwaliteit. En Armeense druiven werden vooral gebruikt voor de productie van brandy.

Maar toen de Sovjet-Unie uiteenviel en Armenië onafhankelijk werd, besloot Zorik Gharibian (58) om naar zijn land terug te keren. Hij is een van de tien miljoen Armenen die buiten Armenië leven en werken (er wonen nog maar 2 à 3 miljoen Armenen in Armenië zelf). In Milaan had hij een florerend modebedrijf opgericht, maar hij was ook gepassionieerd door wijn. En hij wilde de rijke, historische Armeense wijncultuur doen heropleven.

In het Zuid-Armeense hoogland, op 1.400 meter hoogte, net in de regio waar de oudste wijnmakerij werd ontdekt, plantte hij 45 hectare wijngaarden aan en richtte hij zijn wijndomein op. Hij noemde het Zorah, naar de nickname die zijn moeder hem gaf. "High altitude wines" zijn het, vandaag zeer gegeerd in Europa door de klimaatopwarming. In de hoogte is het klimaat immers koeler, waardoor de druiven hun frisse zuren behouden en de wijnen finesse en elegantie krijgen, met minder alcohol.  

Gharibian werkt uitsluitend met inheemse Armeense druivenrassen, waar we in Europa nog nooit van gehoord hebben: areni, voskeat, garandmak. Zijn wijnstokken zijn bovendien niet geënt op Amerikaanse onderstokken, in tegenstelling tot in Europa waar dit noodzakelijk is ter bestrijding van de druifluis. "In mijn regio komt die niet voor", zegt Gharibian, "door de grote hoogte en de zanderige ondergrond."

Ten slotte laat hij zijn wijnen uitsluitend rijpen in amforen van gebakken klei. Dat is nu een hype geworden in Europa, maar wordt in Armenië van oudsher gedaan.

Dit verhaal sprak een West-Vlaamse invoerder, Dimitri Bonte, zodanig aan dat hij met zijn invoerbedijf Start2Taste contact zocht met Gharibian. En zo werd hij een pionier in het invoeren van Armeense wijn in ons land.

Intussen worden de wijnen van Zorah uitgevoerd naar dertig landen, slechts 5% wordt in Armenië zelf verdeeld. Zesduizend jaar na de oprichting van de oudste wijnmakerij wordt er weer een hoofdstuk bijgeschreven in de geschiedenis van wijnland Armenië.

 

 

 

Invoerders:
Start2Taste ( Waregem )
toegevoegd op 31.10.2023