Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waarom vind je hier zo weinig Zwitserse wijnen?

wijnnieuws

Waarom vind je hier zo weinig Zwitserse wijnen?

Heel eenvoudig: de Zwitsers drinken hun wijnen liever zelf op, ze exporteren er amper 1,5 procent van. En dat begrijp ik, want de Zwitserse wijnen behoren bij de top van Europa. Maar om ze te proeven moet je dus naar het land zelf gaan.

Zwitserland associëren we nochtens eerder met skivakanties, en dus met een te koud klimaat voor wijnbouw. Maar met een gemiddelde temperatuur in juli van 19,4° C doet Zwitserland niet onder voor gereputeerde wijnstreken als Bourgogne, Loire en Elzas. Er is heus niet alleen sneeuw in dit land, gelegen tussen de vier belangrijke wijnlanden Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Klimaat en bodem zijn wel degelijk geschikt voor wijnbouw. En Zwitserse wijnmakers gaan even professioneel en meticuleus te werk als hun collega-horlogemakers.

Tachtig procent van de productie komt uit de westelijke kantons van Franssprekend Zwitserland. Vaud, aan de grens met Frankrijk, is het hart van de Zwitserse wijn waar Bourgondische monniken duizend jaar geleden de wijnbouw introduceerden. Dit is de streek van de chasselas, een van de meest aangeplante druiven ter wereld, die echter eerder voor gedroogde rozijnen dan voor wijn wordt gebruikt. Maar in deze wijnstreek rond het Lac Léman worden er uitmuntende witte wijnen van gemaakt. De wijngaarden liggen op steile hellingen, gericht op het zuiden. Het alpiene klimaat bezorgt de wijnen die zeldzame combinatie van de volle rijpheid van de zon en de zuivere frisheid van de berglucht.

Ten oosten van het Lac Léman kom je in de wijnstreek Valais, ruwer en bergachtiger. De chasselas wordt nu fendant genoemd, en leidt hier tot een simpele drinkwijn. Maar er worden ook meer dan vijftig andere, vaak inheemse druiven geteeld, waarvan de petite arvine de meest succesvolle is. Andere soorten zijn amigne en humagne blanc voor witte, en cornalin en humagne rouge voor rode wijn.

In het noorden en oosten, met als belangrijkste wijnstreek Graubünden, aan de grenzen met Duitsland en Oostenrijk, komen we de druiven tegen die in deze landen ook geteeld worden, zoals pinot noir waarvan de wijnen hier die van Bourgogne evenaren.

En in het zuiden ziet wijnland Zwitserland er weer anders uit. Aan de grens met Italië ligt de wijnstreek Ticino waar schitterende wijn wordt gemaakt van de merlotdruif, honderd jaar geleden vanuit Bordeaux geïntroduceerd na de vernietiging van de wijngaarden door de druifluis. De rijpheid van het fruit maakt duidelijk dat het klimaat hier al mediterraan is. De skipiste is ver weg.

 

toegevoegd op 02.05.2021