Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Feest met chenin blanc

wijnnieuws

Feest met chenin blanc

Chenin blanc is in meerdere opzichten een feestelijke druif. Zo worden er zowel sprankelende, droge, halfzoete als zoete wijnen van gemaakt. Waardoor ze dus inzetbaar is voor het aperitief, een voorgerecht met vis, een hoofdgerecht met wit vlees en gevogelte, kaas, en een zoet nagerecht.

Smaak en textuur

Chenin blanc heeft ook om andere redenen een feestelijk karakter: de wijnen zijn vol, harmonisch, aromatisch, met een fluwelige en zelfs romige textuur, met veel diepgang en complexiteit in de smaak, en toch altijd voorzien van een aangename fraîcheur die de wijn nooit zwaar of vermoeiend maakt. Bovendien kan wijn van chenin blanc zeer goed verouderen, de smaak en textuur worden dan honingachtig, terwijl de frisse zuren behouden blijven. De zoete versies kunnen 30 tot 40 jaar rijpen.

Combinaties

Wijn van chenin blanc is een gastronomische wijn, geschikt voor feestelijke gelegenheden. De lichtere, jongere wijnen passen bij gerechten met vis, de duurdere en/of oudere versies gaan goed samen met kalfs- en varkensvlees, gevogelte en zelfs vederwild, droge en halfzoete chenin blanc kan een gevarieerde kaasschotel aan (inclusief blauwschimmelkaas), en de zoete versies zijn prima begeleiders van zoete nagerechten met fruit. Probeer ook eens chenin blanc - naar keuze droog of halfzoet - met ganzenlever of wildpâté.

Herkomst

Chenin blanc is het best gekend als druif van de Franse Loirestreek, waar in sommige regio's zelfs alleen chenin blanc staat aangeplant. Maar ook in Zuid-Afrika is de druif zeer geliefd en worden er verrukkelijke wijnen mee gemaakt.

Geproefd en goedgekeurd

Aperitief:

- Domaine Huet, Vouvray Pétillant Brut 2014, Loire, Frankrijk - € 29,99 - chxvini.be. Prachtige schuimwijn van dit legendarische domein uit de Loirestreek, gemaakt van chenin blanc volgens de champagnemethode, en beter dan menige champagne.

Voor- en hoofdgerechten met vis, wit vlees, tam en wild gevogelte:

- Boekenhoutskloof "Patina" 2018, Swartland, Zuid-Afrika - € 15,95 - wijnen-dekok.com. Op de Riebeekberg, waar in de 19de eeuw naar goud werd gezocht, bevindt zich de oude wijngaard van deze wijn, met chenin blanc-druiven van uitzonderlijke kwaliteit.

- Couly-Dutheil "Les Chanteaux" 2018, Chinon / Loire, Frankrijk - € 16,65 - dulst.be. Deze goudkleurige delicate wijn met intense aroma's van geel en wit fruit is afkomstig van een topdomein dat al vier generaties eigendom is van dezelfde familie.

Kaas en nagerecht:

- Domaine Huet "Le Haut-Lieu" Demi-Sec 2016, Vouvray/Loire, Frankrijk - € 30,99 - chxvini.be. Dit topdomein staat bekend om zijn subtiele en verfijnde halfzoete en zoete wijnen van chenin blanc, die garant staan voor een subliem slotakkoord van een feestmaal.

 

 


 

 

Invoerders:
Châteaux Vini ( Groot-Bijgaarden )
De Kok ( Lier )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 04.12.2020