Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Muscadet: veel beter dan je denkt

wijnnieuws

Muscadet: veel beter dan je denkt

Muscadet: is dat niet dat parelend wijntje, jong te drinken bij oesters en schaaldieren? De gelijknamige wijnstreek rond Nantes, waar de muscadet vandaan komt, heeft nochtans meer te bieden. De ondergrond is er zeer mineralig en gevarieerd. En er wordt een druif geteeld, uniek in de wereld, met een bijzondere aromatische expressie: de melon de Bourgogne. Ik ging er onlangs de wijnbouwers opzoeken die van Muscadet een persoonlijke terroirwijn maken. Die bovendien bijzonder goed kan ouderen.


We zijn met een dertigtal wijnjournalisten, niet toevallig uit de belangrijkste exportmarkten van de Loirewijnen: de Verenigde Staten, Canada, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland en ... België. InterLoire - de organisatie die voor de promotie en ondersteuning van de Loirewijnen zorgt - zal ons een week lang rondleiden doorheen de belangrijkste regio's van deze gevarieerde wijnstreek.

Onze uitvalsbasis is Clisson, een hoogst charmant dorpje op zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Nantes. In Muscadet dus, de regio die het dichtst bij de Atlantische Oceaan ligt, het terroir van ondergewaardeerde maar heerlijk mineralige, ziltige wijnen van een druif die uniek is in de wereld en alleen hier wordt geteeld, de melon de Bourgogne. Zoals haar naam het doet vermoeden, is ze oorspronkelijk afkomstig uit de gelijknamige wijnstreek. Alleen zijn de wijnen hier beduidend goedkoper.

We worden de eerste avond meteen verrast door een diner met muscadetwijnen in een restaurant dat "Hellcity" heet (foto hierboven).  Elk jaar wordt in dit vredige dorpje Clisson immers een festival voor liefhebbers van metal en hardrock georganiseerd. Waarom precies Clisson? Omdat een van de inwoners van Clisson, een fervente fan van deze muziekstijl, de oprichter van dit festival is. Het Domaine des Grands Egards heeft zelfs een muscadet uitgebracht onder de naam "Hellfest", de naam van het festival, met een bijhorend etiket in metalstijl (foto onderaan). Op dit festival wordt natuurlijk niet alleen muscadet gedronken, het restaurant is ook een artisanale brouwerij. Mocht het u interesseren: dit jaar gaat Hellfest door van 19 tot 22 juni.

Na deze verrassende start, waarmee InterLoire de klassieke codes van de wijnwereld doorbreekt, krijgen we de volgende dag een meer diepgaande presentatie over wat Muscadet te bieden heeft: een tasting van de tien crus van uitstekende domeinen als Domaine de l'Epinay, du Colombier, des Trois Toits, des Galloires, Bonnet-Huteau, Ménard-Gaborit, Le Fay d'Homme en Les Frères Couillaud. Opmerkelijk: naast elke proeffles staat een glazen pot gevuld met gesteente uit de ondergrond van de betreffende wijngaard. "Terroir" wordt hier au sérieux genomen. En de expressie van de bijhorende muscadet is inderdaad altijd anders.

Nadien volgt een al even boeiende tasting van muscadets die vele jaren gerijpt hebben op hun gistrest alvorens gebotteld te worden. Die rijping "sur lie" (wat ook vaak op het wijnetiket staat) gebeurt in ondergrondse cuves die thermische stabiliteit bieden. We proeven muscadets die enkele maanden "sur lie" gerijpt hebben, naast muscadets van Domaine Batard Langelier (6 jaar sur lie), Domaine de la Grenaudière (7 jaar), Domaine du Haut Bourg (10 jaar) tot Domaine de la Tour Gallus (liefst 19 jaar!). Dat muscadet jong gedronken moet worden, is een vooroordeel dat niet klopt. Goede muscadet wordt integendeel alsmaar beter, complexer en harmonieuzer met de jaren.

's Avonds - tijdens een "chic coastal dinner' in het Château de la Frémoire - worden nog andere uitmuntende domeinen voorgesteld: van de families Luneau en Luneau-Papin, van domeinen als Bregeon, Chéreau Carré, Bedouet, Batard Langlier, des Tilleuls, de l'Ecu, de Bellevue, de la Chauvinère, Vinet, Le Pallet en van Vignoble Marchais en Vignoble Malidain.

Verrassing: er bestaat ook een lichtzoete wijn in Muscadet, uit een appellation die "Coteaux d'Ancenis Malvoisie" heet. En in tegenstelling tot wat je zou denken, wordt die niet gemaakt van de malvasia-druif, maar van pinot gris (we proefden Domaine Romain Moreau en Domaine de la Cambuse). In Coteaux d' Ancenis wordt bovendien ook rosé en rode wijn van gamay gemaakt.

In de komende dagen en weken breng ik u verslag uit over de andere regio's die we bezochten.


Invoerders:
Châteaux Vini ( Ternat )
De Kok ( Lier )
Kwaliteitswijnen Boutelegier ( Assebroek )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )