Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is 2015 overal zo'n goed wijnjaar als in Bordeaux?

wijnnieuws

Is 2015 overal zo'n goed wijnjaar als in Bordeaux?

Het komt niet vaak voor, maar 2015 blijkt zo'n jaar te zijn dat (bijna) overal goed is. Natuurlijk moet je in de wijnwereld oppassen met veralgemeningen, want er zijn altijd uitzonderingen, zowel in goede als in slechte jaren. Maar vast staat dat 2015 een jaar is dat de wijnliefhebber in het oog moet houden.

Ik heb natuurlijk nog niet alles kunnen proeven, en dus baseer ik mij grotendeels op rapporten uit de internationale wijnmedia. Maar in Bordeaux was ik wel aanwezig tijdens de primeurweek, en daar kon ik proefondervindelijk vaststellen dat 2015 terecht wordt bejubeld als het beste wijnjaar sinds 2010. Velen schatten het jaar zelfs hoger in dan 2009 en 2010. Al komt het wel vaker voor in Bordeaux dat het heden meer aangeprezen wordt dan het verleden: de recente jaargang moet immers nog verkocht worden.

Bourgogne kent eveneens een prima jaar voor rode wijnen, ook daar is de vergelijking met 2010 niet van de lucht. Maar voor witte wijnen was 2014 beter (wat overigens ook geldt voor Bordeaux). Voor de rest kon Frankrijk in 2015 niet klagen: zowat overal was de kwaliteit goed tot uitstekend, met uitschieters in de Loire (dat in 2014 reeds een goed wijnjaar had gekend), de noordelijke Rhônevallei, en Provence (voor rode wijnen). Uitzonderlijk is dat heel Europa wel leek te profiteren van de goede weersomstandigheden. Maar zoals altijd in dergelijke jaren met veel zon is het oppassen geblazen in de meest zuidelijke streken, waar wijnen wel eens te lijden hebben onder te veel alcohol en te weinig frisse zuren. Al zijn er altijd liefhebbers te vinden voor zulke krachtige alcoholrijke wijnen.

In de Nieuwe Wereld (de wijnlanden buiten Europa) is het beeld gemengder. Argentinië kende veel rotting en hagel, daar was het nodig om de druiven zorgvuldig te selecteren om zuivere, evenwichtige wijnen te verkrijgen. In Chili was het warmer dan normaal, waardoor heel wat wijnen frisse zuren missen. En Californië en Australië kregen in bepaalde gebieden af te rekenen met bush- en bosbranden, die niet alleen wijngaarden vernielden maar de druiven ook konden "besmetten" met rookaroma's. Barossa Valley (beroemd voor shiraz) en Clare Valley (beroemd voor riesling) bleven gelukkig gespaard. Zuid-Afrika kende een goed jaar, net als Nieuw-Zeeland. En in dat laatste land is het vooral uitkijken naar de de pinot noirs van Otago, de koelste streek van Nieuw-Zeeland.

Wat is dat eigenlijk, een goed wijnjaar? In de eerste plaats een jaar waarin de wijndruiven optimaal rijp werden: ze zijn dan geconcentreerd, aromatisch expressief en complex, met een goed evenwicht tussen zoet, zuur en bitter. Alleen als die voorwaarde vervuld is, kan men dromen van goede, hopelijk grote wijn. Als de wijnmaker het werk van de natuur niet verknoeit, natuurlijk.

 

Invoerders:
Axybel ( Kessel )
La Buena Vida ( Mol )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Kaapwijn Import De Leeuw ( Kampenhout )