Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Drink eens een andere wijn bij wild

wijnnieuws

Drink eens een andere wijn bij wild

Zo werden we opgevoed: in het wildseizoen, bij wildgerechten, drinken we bordeaux of bourgogne. Alleen hadden we toen niet kunnen voorspellen dat de prijzen zo schrikbarend hoog zouden stijgen. Tijd dus om op zoek te gaan naar een alternatief.

Ziehier een druif die zelfs nog beter bij wild past dan de cabernet sauvignon en merlot van Bordeaux en de pinot noir van Bourgogne: de syrah. En - heel belangrijk - ze past ook bij de garnituur van vruchten die vaak bij wild wordt geserveerd. Want de syrah heeft een breed aromatisch palet van vruchten (zwarte bessen, bramen, pruim) over bloemen (viooltjes) naar specerijen (peper, rozemarijn). Sappige, volle en krachtige wijnen zijn het, die moeiteloos de sterke smaken van wildgerechten aankunnen.

Bent u een liefhebber van oude wijnen bij wild? Dan komen de wijnen van syrah ook in aanmerking. Want na vele jaren ontwikkelen ze complexe aroma's van o.m. truffel, tabak en leer.

De beroemdste streek waar wijnen van syrah vandaan komen, is de noordelijke Rhônevallei in Frankrijk, tussen Vienne en Valence. Vooral in Côte Rôtie en Hermitage hebben ze een haast mythische status bereikt, en zijn ze dus ook duur geworden. Maar nog altijd minder duur dan evenwaardige kwaliteit uit Bordeaux en Bourgogne.

Goedkopere versies, vaak verrassend goed, vind je in Cornas, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage. Of in de Collines Rhodaniennes, net buiten de prestigieuze appellations. Ook in andere Europese landen (Italië, Spanje, Portugal) wordt syrah aangeplant, maar in mindere mate.

Buiten Europa heeft de Zuid-Afrikaanse regio Swartland een sterke reputatie opgebouwd met syrah. Nog bekender is Barossa Valley in Australië, al wordt de syrah daar shiraz genoemd (zoals de stad in Iran, vermoedelijk de historische bakermat van deze druif).  Door het warmere klimaat zijn wijnen van shiraz romiger, donkerder en zwoeler. Maar net dat maakt zo zo geschikt om te combineren met wild.

Zin gekregen om te proeven? Ik vroeg een brede selectie van syrahwijnen op bij verschillende invoerders en maakte er mijn eigen "wilde" selectie van.

Uit de noordelijke Rhônevallei: Ogier (www.vinesse.be), Robin (www.chxvini.be), Les Vins de Vienne (www.wijnhuisvandenbulcke.be), Jaboulet (www.deconinckwine.com), Belle (www.adbibendum.be), Reynaud en Thollet (www.start2taste.be).

Uit Italië: La Carraia (vinesse.be) en Podere Còncori (www.decanto.be).

Uit Zuid-Afrika: Boschkloof, Boekenhoutskloof, Damascene, Porseleinberg (www.wijnen-dekok.com).

Uit Australië: Leeuwin Estate en Pikes (www.adbibendum.be).

Stuk voor stuk goedkoper dan bordeaux en bourgogne. Laat het wildseizoen maar beginnen, ook in het glas.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Châteaux Vini ( Ternat )
De Coninck Wine ( Waterloo )
De Kok ( Lier )
Decanto ( Asse )
Start2Taste ( Waregem )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
toegevoegd op 19.10.2023