Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het mirakel van Bordeaux 2022: een analyse

wijnnieuws

Het mirakel van Bordeaux 2022: een analyse

Naar jaarlijkse gewoonte zakte wijninvoerder Marc Dulst in april af naar Bordeaux, voor wat men “de marathon van het proeven” noemt. Gedurende vier dagen proefde hij het resultaat van de laatste wijnoogst. Hier is zijn analyse.

Ik weet niet of je je de zomer van 2022 nog kan herinneren? Het was niet heet, maar bloedheet! Vele temperatuurrecords sneuvelden. Hetzelfde fenomeen deed zich voor bij onze zuiderburen. Ik was dus zeer benieuwd naar het resultaat na de gisting. Zouden we allemaal geconcentreerde wijnen te proeven krijgen met smaken van gekookt en gestoofd fruit? Zouden de tannines ruw overkomen? Krijgen we alcoholische wijnen met een gebrek aan fraîcheur? Dat was alvast mijn verwachting gezien de druiven voor een lange periode werden blootgesteld aan extreme hitte van meer dan 40 °C. Bijgevolg reisde ik met een sceptisch gevoel af naar de hoofdstad van de Gironde.

Eenmaal aangekomen in Bordeaux bleek mijn vrees al snel onterecht. De eerste proeftafels toonden aan dat de wijnen allesbehalve ruw en oninteressant zouden uitvallen. Met trots deelde ik volgende quote op onze sociale media: “Zowel in wit al in rood ben ik zeer optimistisch over de geproefde wijnen… een mirakel gezien de hete weersomstandigheden die we gehad hebben in 2022”.

Verschillende wijnbouwers vertelden me dat de druivelaars zich tijdens de warme zomermaanden van 2018 en 2020 geadapteerd hadden aan de hoge temperaturen. Bovendien was het al warm in het begin van de bloeiperiode (lente 2022) waardoor de druivelaars geen ‘blocage’ ondervonden.

Dankzij de hoge temperaturen en langdurige droogte wogen de druifjes het minst sinds het begin van de metingen. Ze waren klein in omvang en hun gewicht bedroeg amper 1 gram per bes. Als gevolg hiervan was de verhouding vaste bestanddelen (en dus de smaakstoffen) per volume-eenheid sap nog nooit zo hoog. Het was een extra uitdaging voor de oenologen want het stelde hen de vraag of een intense remontage wel was aangewezen. De meeste wijnbouwers die ik kon spreken kozen voor weinig rondpompen om een teveel aan extractie te vermijden. Alleen Château Palmer koos voor een tegenovergestelde aanpak en paste een intense remontage toe. Helaas leiden kleine bessen en een geconcentreerde wijn tot lage volumes. Dit zal zich vermoedelijk vertalen in commerciële spelletjes en hogere prijzen.

Mijn analyse zal ik starten met de droge witte wijnen. Deze zijn opvallend aromatisch en fris, gezien de hitte in de zomer. De aroma’s zelf neigen eerder richting de exotische kant. Meer dan we gewoon zijn binnen Bordeaux. Binnen de ‘kleinere’ appellaties Bordeaux Sec en Graves proefde ik zeer lekkere en interessante wijnen. Rondheid, complexiteit en citrusfrisheid waren mooi in balans. Bij de grotere Pessac-Léognan’s had ik het gevoel dat ze minder gefaseerd waren dan normaal. Absoluut aangename wijnen, maar met een beperkter bewaarpotentieel dan gangbaar.

Ook bij de zoete witte wijnen heb ik mooie wijnen geproefd. Persoonlijk had ik het gevoel dat er een grote verscheidenheid aan stijlen waren. Sommige wijnen etaleerden een prachtig evenwicht met de nodige complexiteit, andere waren zeer fris en misten de kenmerkende Botrytis-aroma’s. Over het algemeen schat ik de wijnen uit Barsac hoger in dan die van Sauternes.

Over de ganse lijn kan ik stellen dat de rode wijnen een diepe kleur bezitten en een ongelofelijke harmonie, materie en lengte vertonen. Na een genereuze aanzet valt vooral de sucrositeit op. Het zijn volmondige, gelaagde wijnen die gedomineerd worden door zwart fruit met een krachtige, maar rijpe tanninestructuur. De tannines zijn prominent aanwezig maar verdrogen in geen geval. Daarnaast bezitten de rode wijnen een precisie die we de afgelopen jaren niet gekend hebben. De nodig frisheid zorgt voor een uiterst harmonieus geheel. Hoe ze het voor mekaar kregen is me tot op vandaag een raadsel. Maar één ding is duidelijk: mirakels bestaan!

Hoewel de heterogeniteit groot is, werden in sommige appellaties absolute parels geproduceerd. Ik denk dan aan de gemeenten Margaux en Pomerol. In andere gemeenten varieerde de kwaliteit van laag tot hoog niveau. Dit is het geval voor Saint Julien, Pauillac en in zekere mate ook Saint-Emilion.

Net als de voorbije jaren zijn de alcoholpercentages (weer) aan de hogere kant. Ik moet wel toegeven dat ik er in dit stadium minder last van had dan bij het proeven van de primeurwijnen in 2010 of 2015. De alcohol lijkt mooi verweven en stoort niet. Gemiddeld gezien hebben de wijnen van de linkeroever een alcoholpercentage van om en bij de 14%. De alcoholpercentages van de rechteroever liggen hoger met een gemiddelde van 15%.

Ik proef nu toch al meer dan 25 jaar primeurwijnen en een vergelijking maken met eerdere jaargangen is moeilijk. Ik zou het omschrijven als een mediterrane versie van de wijnen van 2016 of een evenwichtige, dynamische en gebalanceerde uitvoering van 2003.

Zijn de primeurwijnen van 2022 de investering waard?

Enkel voortgaand op de analyse van de wijnen zou je zeggen dat de wijnen een matig bewaarpotentieel hebben. Vooral de hogere, en dus minder zure pH-waarden dragen hier aan bij. Ze liggen eerder rond 3,8 in plaats van 3,5. Om grote bewaarwijnen te hebben zijn zuren, tannine en alcohol doorslaggevend. De hoge alcoholvolumes, hoge tanninegehaltes en de materie zijn meer dan duidelijk aanwezig. Al liegen de chemische analyses niet en zijn de zuren beperkter dan vorige oogstjaren, had ik nooit het gevoel plompe, zware of ongebalanceerde wijnen te proeven. Alle componenten zijn gebalanceerd waardoor ik ervan overtuigd ben dat deze harmonieuze wijnen een lang leven beschoren zijn. Klanten die op zoek zijn naar een goede investering kunnen hier op termijn mogelijks een mooi rendement uit halen. Vermoedelijk zullen de primeurwijnen aan een relatief hoge prijs verkocht worden. De beperkte volumes en de hernieuwde belangstelling vanuit Azië stuwen de prijzen de hoogte in. Niettegenstaande is een meerwaardecreatie op lange termijn absoluut mogelijk.

Naast een financiële investering kan je als klant natuurlijk ook investeren in jouw persoonlijk genot. En zoals jullie weten verklaar ik dit niet elk jaar! Enkele voorbeelden zijn: de wijnen van het gehucht Cantenac (in Margaux), Petit Ducru, Chasse Spleen, Laroze en Tour Figeac. Al deze wijnen proefde ik minstens twee keer en overtuigden mij met hun uitstekende (prijs-)kwaliteit. Als de wijnbouwers deze wijnen aan correcte prijzen lanceren, zal ik zelf zwaar investeren in deze toppers zodat jullie hiervan kunnen meegenieten. Zoals ik eerder aanhaalde, zal het gezien de lage volumes een uitdaging zijn deze wijnen (in grote aantallen) vast te krijgen. Snel beslissen zal de boodschap zijn!

Dagelijks lanceren de wijnkastelen hun prijzen. Bij Dulst Wijn met Advies zullen we de lijst met primeurwijnen wekelijks (op vrijdag) updaten en publiceren op onze website. Nieuwe primeurwijnen worden toegevoegd, reeds uitverkochte wijnen geschrapt. Best bekijk je wekelijks de lijst en bestel je onmiddellijk de gewenste primeurwijnen. Op het einde van de campagne zullen we ook 2 primeurpakketten samenstellen. Deze zullen onze favorieten bevatten die je dan in pakketvorm kan aankopen. Deze pakketten zijn onder voorbehoud van beschikbare volumes.

Bestel en leveringscondities:

  • De primeurlijst is geldig tot 30 juli 2023 of zolang de voorraad strekt, behoudens verkoop en zonder enige verbintenis.

 

  • Bestellingen worden aanvaard per ondeelbare verpakking vanaf 6 flessen per soort.

 

  • Prijzen:

Prijzen zijn netto prijzen, inclusief BTW, inclusief accijnzen en transport, afgezien van drukfouten. De prijzen zijn gebaseerd op de accijns en douanerechten geldig op 1 juni 2022. Prijsverhoging in accijnzen en douanerechten en/of BTW zullen doorgerekend worden op moment van levering. De BTW is verschuldigd op het moment van de bestelling.

  • Betaling:

100% contant of bij ontvangst proforma factuur. De betaling geldt als orderbevestiging. Bij laattijdige betaling wordt de aankoop als nietig beschouwd.

  • Levering:

Levering 2024 en gratis vanaf 36 flessen. Levering gebeurt van zodra alle wijnen van eenzelfde bestelling beschikbaar zijn.

 

Invoerders:
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 12.05.2023