Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is er zo speciaal aan marsala?

wijnnieuws

Wat is er zo speciaal aan marsala?

 

Bijna bestond deze eeuwenoude wijn niet meer, genoemd naar het stadje Marsala in het westen van Sicilië. Maar enkele lokale producenten zorgden voor een heropleving. Zoals het familiebedrijf Florio, dat nu voet aan wal zette in ons land. Dank zij Gianluca di Taranto, ex-sommelier van The Jane.

Marsala wordt traditioneel gemaakt zoals Portugese port en Spaanse sherry: door alcohol toe te voegen aan het gistende druivensap, wordt de gisting onderbroken en blijft er onvergiste suiker achter in de wijn. Die alcohol werd toegevoegd om de wijn te "versterken" zodat hij de lange zeereis naar de Engelse havens kon overleven. Door deze methode zijn de wijnen dus zoet (in verschillende gradaties) en hebben ze meer alcohol dan normale wijn. De meeste marsala's worden gemaakt van autochtone Siciliaanse witte druiven, zoals de grillo. En variëren in kleur van goudgeel naar amber.

Florio maakt echter ook droge marsala's, waarbij de meeste suiker eerst vergist wordt en de alcohol (een distillaat van marsala) pas dan wordt toegevoegd. Tot mijn verrassing passen deze marsala's perfect bij hartige gerechten. Dat bleek tijdens een memorabel wine tasting dinner in Spiga d'Oro, het restaurant van de ouders van di Taranto. De combinatie van droge marsala met rauwe gamberoni en met tartaar van tonijn was verbluffend. De halfzoete variant doet het dan weer bijzonder goed bij pasta en bij kaas.

Een andere verrassing: de export manager van Florio is een Bruggeling, Philip Roose, die al zeventien jaar in Sicilië woont. Hij studeerde geschiedenis aan de universiteit van Leuven, en vertelde dat de naam Marsala afkomstig is uit de tijd toen de Arabieren Sicilië hadden veroverd: Mars'Allah betekent "de haven van Allah". Een goddelijke wijn, zowaar.

In 1969 kreeg marsala zijn eigen DOC (Denominazione di Origine Controllata, de Italiaanse tegenhanger van de Appelation d'Origine Controlée). Maar zoals wel vaker gebeurt in de wijnwereld, leidt succes tot hogere productie en dalende kwaliteit. Eind vorige eeuw leek marsala geen toekomst meer te hebben. Maar enkele producenten zoals Florio vonden dat deze eeuwenoude traditie niet verloren mocht gaan. En kozen opnieuw rigoureus voor kwaliteit.

De lange rijping in kelders aan de zee vervolledigt het unieke productieproces. En maakt dat marsala, zowel in geur als in smaak en textuur, een bijzonder complexe wijn is. In Italië noemen ze dat un vino da meditazione: een wijn die je tot meditatie aanzet. Mediteer alvast over je eerste glas marsala.

 
Invoerders:
Crombé Wines ( Kortrijk (Marke) )
toegevoegd op 07.11.2022