Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bordeaux 2021: de analyse van een expert

wijnnieuws

Bordeaux 2021: de analyse van een expert

 

KLIMATOLOGIE

                  De klimatologische omstandigheden van 2021 waren zeer “turbulent”. Het begon goed met een zachte winter (1.8° tot 3.7° hogere temperaturen dan gemiddeld in de winter) met een vroege ontknopping tot gevolg (homogeen en regulier) begin maart 2021. De lente was echter frisser dan anders (mei de koelste van de laatste 20 jaar) met jammer genoeg vorst op 7, 8 en 13 april en ook op 3 mei, met verlies van de oogst tot gevolg op de “minder goed gelegen” terroirs. Vanaf 28 mei tot 20 juni stijgt de temperatuur snel in combinatie met vochtige gronden, wat de vegetatieve groei in gang zette. De zomer van 2021 wilde maar niet beginnen (veel druk van de meeldauw ziekte die leidde tot veel verliezen voor wie niet tijdig de nodige behandelingen deed en wie in het weekend pauze nam). Pas vanaf 15 augustus verbeterde het weer, met twee zeer warme en droge weken begin september, wat toeliet de merlots te laten rijpen en binnen te halen op een correcte manier (oogst meestal tussen 20 en 25 september). De eerste helft van oktober (twee opeenvolgende weken van prachtig droog weer) zorgden uiteindelijk voor de redding van het jaar, met prachtige rijpe cabernets tot gevolg.

EEN ZEER INTERESSANTE JAARGANG VOOR DE CONSUMENT, WAAROM?

                  Wie 2021 proeft, moet werkelijk het klimatologisch verloop van de jaargang vergeten, want het resultaat zal meer dan iemand verrassen! We moeten even onze vooroordelen vergeten, en het millésime de kans geven zich te laten ontdekken.

2021 betekent voor mij “terug naar klassiek Bordeaux”, in de goede zin van het woord “klassiek”. De wijnen zijn uiteraard geen “monsters van concentratie” (vroeger voor het Parker tijdperk waren ze dat ook niet), maar wijnen die in de neus zeer expressief zijn, met een heel mooi evenwicht, mooi elegant fruit, frisheid, krokant met een zeer mooi “drinkbaarheid” en sommige (want niet alle!) zijn een echte lekkernij. Ze zullen sneller kunnen worden gedronken, in afwachting van de drinkklaarheid van de krachtige jaren 18, 19 en 20. Ook de alcohol % doen denken aan vroeger, vaak liggen ze tussen 12.5% en 13.2% gemiddeld, iets wat 20 jaar geleden meer standaard was dan nu, en veel consumenten zijn op zoek naar dergelijke wijnen met lagere alcohol %.

                  Bemerk tevens dat de huidige klimaatverandering in de wereld, zorgt voor een hogere vraag naar wijnen met een “elegant” karakter, gemaakt “op het fruit” en de “smakelijkheid”, tijdens onze warme zomers en mooie lentedagen. En geef toe, de moderne keuken met tapas, Aziatische gerechten enz. … vraagt niet steeds een Parkerwijn van 98/100, want dan overtreft hij de gerechten. In dat geval is een wijn van 88/100 soms een waar plezier in combinatie met wat tapas op een mooie zonnige dag. Wie enkel topscore wijnen in de kelder heeft, zit met een probleem, en moet dringend wat sneller drinkbare wijnen aanschaffen zoals deze 2021 ! Deze jaargang zal zijn zoals 2001, 2004, 2006, 2011 en 2012, nooit gezien als mythische jaren, maar die we nu drinken met veel plezier en waarvan ik vaak een “wow” effect heb als men ze nu opent.

                  Bordeaux verrast elk jaar opnieuw door zijn verschillende stijlen van wijnen, de manier van werken van het kasteel, de wijzigende klimatologische omstandigheden, en elk jaar heeft zijn “geschiedenis” en diversiteit in stijl. Dit maakt het voor de wijnliefhebber zo interessant. Hoe vaak wordt er in wijnclubs niet een “verticale” tasting gedaan van verschillende jaargangen van een kasteel, om de typiciteiten van de jaargang te ontdekken. En zoals dhr Mitjaville (Tertre Roteboeuf – Roc de Cambes) ooit zei tegen mij : “Ik vergelijk het met de liefhebbers van muziek, het is niet omdat The Rolling Stones hun best scorende song in de hitparades “I can’t get now satisfaction” was, dat ze enkel deze single kopen, de echte liefhebbers kopen en luisteren naar alle songs van hun rockband”. Zo ook dus met de wijn, de echte liefhebbers willen alle jaren kennen en kopen van hun favoriete wijndomein.

HETEROGENE KWALITEIT, WIE MAAKTE DE BESTE WIJNEN?

                  De beste wijnen hebben hun mooie kwaliteit te danken aan verschillende factoren:

1/ De eerste vaststelling die we deden was dat de “grote” terroirs vaak geen vorst hebben gehad, meestal dankzij hun ligging, dicht bij de Gironde, of hoger gelegen bijvoorbeeld het plateau van Pomerol of de hoge terroirs van Saint Emilion. Immers de koude gaat vaak naar lager gelegen terroirs. Veel domeinen hebben enkel wijn gemaakt van de “grote terroirs”, wat de verrassende kwaliteit verklaart dit jaar! Bovendien zijn de meeste wijndomeinen meer dan in 2017 voorzien op vorst : overal waar we langskwamen stonden de potten met kaarsen en de windturbines om de warmte te verspreiden nog in de wijngaarden, en in kleinere appellaties zoals Pomerol hadden bijna alle domeinen kaarsen, wat zorgde voor een homogene warme gloed over het volledige plateau. Bij al deze domeinen was de vorstschade er niet, of relatief beperkt, wat een groot verschil maakt in kwaliteit, ook in bepaalde hogere gedeelten van Fronsac was er geen vorst.

2/ De beslissingen van de wijnmaker en de motivatie van zijn team waren van kapitaal belang dit jaar : een zeer strenge opvolging tegen ziektes, zelfs in het weekend, een ideale oogstdatum, en wie durfde wachten haalde zeer mooie cabernets en merlots binnen! Tenslotte, eenmaal de oogst binnen, was het van belang niet te willen zoeken wat er niet was. Het was belangrijk te werken met een langzame, zachte extractie bij lage temperatuur. Voor de rijping op vat, was de beslissing minder nieuw hout te gebruiken, zeer belangrijk, teneinde de fruitexpressie ten volle naar boven te laten komen. Ook de beslissingen van de assemblages waren belangrijk, we zien vooral een heel hoge proportie van cabernet sauvignon in de linkeroever (80% Dom de Chevalier, 96% Ch Durfort Vivens, 80% Ch Ferrière, 85% Ch Grand Puy Lacoste,…)  en ook in de rechteroever proportioneel meer cabernet franc dans gewoonlijk (bv. Ch Angélus 60% !).

3/ De technieken in Bordeaux laten toe een kwaliteit te maken die enkele jaren geleden onmogelijk was. De belangrijkste techniek was deze van triage op basis van de densiteit, (men vult een bad met water en de gewenste hoeveelheid suiker, de bessen die zakken in het water, bevatten voldoende suiker, door het hoger soortelijk gewicht zakken ze, en enkel van deze bessen werd wijn gemaakt, deze die drijven bevatten dus te weinig suiker en werden afgevoerd). Of men past de “saigné” methode toe zoals bij Ch Léoville Poyferré, waar men het eerste 20% sap laat vloeien en enkel wijn maakt van het resterende sap in verhouding met veel meer vaste materie. Er is een wil om volume op te offeren om kwaliteit te bekomen. Dit zal deels verklaren waarom de prijzen vermoedelijk dit jaar niet veel zullen zakken.

4/ Opmerkelijk voor mij was dat de biologische wijnen en de domeinen “in overgang naar bio” merkelijk mooie resultaten bieden, en blijkbaar hebben ze in 2018 hun lessen getrokken toen er ook een grote druk was van meeldauw. We zien een heel duidelijke vooruitgang in hun technieken om dit probleem aan te pakken en de wijnen waren algemeen beter geslaagd, zuiverder en vooral delicieus fruitvol. “Een zeer snelle aanpak van ziektes dit jaar was noodzakelijk, ook in het weekend, en een opoffering van volume ten gunste van kwaliteit is één van de regels van biologische landbouw waarmee we hebben leren leven”, aldus Claire en Gonzague Lurton, die prachtige wijnen hebben dit jaar met kleine rendementen (bijv Ch La Gurgue slechts 26hl/ha)!

5/ In Sauternes en Barsac was er veel verlies door vorst, en hetgeen die overbleef (van de beste terroirs) kreeg een zeer mooie, zuivere botrytis, maar de productie is dermate klein … vaak slechts 1hl/ha of slechts een 3000 flessen geproduceerd per chateau, snel wezen is hier de boodschap !

6/ De droge witte wijnen tenslotte, hebben afhankelijk van domein tot domein, een zeer mooie kwaliteit, wegens de aangename, presente frisheid, die voor zeer veel “peps” zorgt in deze wijnen.

ONZE SELECTIE : DAAR KUNT U OP VERTROUWEN

                  We waren maar liefst 10 dagen (langer dan gewoonlijk) in Bordeaux om te proeven en te luisteren, en alles deskundig voor u te noteren en selecteren. Zoals gewoonlijk kunt u rekenen voor elke wijn op ons persoonlijk advies. Mocht u een wijn niet terugvinden in onze selectie, vraag het dan per mail (info@topwijnen.be). Mogelijks is hij ons dit jaar niet goed bevallen. Dan stellen we hem niet voor! Aan de andere kant zijn we ervan overtuigd dat, indien u een wijn in primeur jaargang 2021 bestelt uit onze selectie, u een prachtig moment zult hebben in de toekomst !

                  Vanaf deze week zullen elke week nieuwe wijnen met hun prijs uitkomen. Volg de campagne op de voet. Gezien de meeste grote kastelen veel volume hebben opgeofferd ten voordele van de kwaliteit, zijn er vaak veel minder kisten beschikbaar dan vorig jaar !

 

Met vineuze groeten,

Copyright van Peter Lesage

 

 
Invoerders:
Topwijnen.be ( Oostvleteren )
toegevoegd op 11.05.2022