Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zal dit wijnjaar echt zo slecht zijn?

wijnnieuws

Zal dit wijnjaar echt zo slecht zijn?

 

We werden al overspoeld door ware onheilsberichten over de wijnoogst van dit jaar. Een van de slechtste wijnjaren ooit! We geloven dat, want we hebben het aan den lijve meegemaakt: ook onze zomer viel letterlijk in het water, de zon hebben we niet vaak gezien, de temperaturen waren lager dan normaal.

Zullen we van dit jaar dan alleen slechte wijn te drinken krijgen? Zeker niet.

Deze doemberichten gaan immers vooral over het feit dat er zo weinig druiven geoogst konden worden: een economische en financiële strop voor de wijnbouw. Maar dat zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit van de wijn.

Ik sprak onlangs met onze bekendste Vlaamse wijnbouwer Peter Colemont over dit "rampjaar", en tot mijn verbazing was hij lang niet zo ongerust: het was eind september en zijn druiven hingen nog altijd aan de ranken. "Ik heb niet gepanikeerd", zei hij, "Mijn wijnstokken staan op een helling, zodat het water goed afvloeit. En ik heb mijn wijngaard goed gesnoeid en luchtig gehouden. En kijk wat een schitterende nazomer we gehad hebben in september. Maar als je daarvóór al snel-snel je druiven hebt binnengehaald, tja, dan zal het resultaat inderdaad niet goed zijn."

Ook Colemont zal maar 40% van zijn normale volume kunnen maken, en als wijnbouw je enige broodwinning is, is dat natuurlijk dramatisch. Maar minder volume betekent niet noodzakelijk minder kwaliteit. Die hangt immers ook af van waar de wijnstokken staan en hoe de wijnbouwer met de weersomstandigheden is omgegaan. Het slechte weer, dat vooral noordelijke wijnstreken heeft getroffen, geldt niet voor heel Europa, laat staan voor de hele wereld. Sommige wijngaarden staan op hellingen, andere in een vlakte. En als de wijnbouwer van de druiven die hij wel oogst, een strenge selectie maakt, kan hij wel degelijk goede wijn maken. Niets voor niets wordt een jaar als 2021 "un millésime de vigneron" genoemd: een jaar waarin de wijnbouwer kan tonen wat hij waard is. Maar met kleinere oogstvolumes komt een wijnbouwer natuurlijk makkelijker in de verleiding om zijn druiven minder streng te selecteren, zodat hij meer sap en dus meer wijn kan hebben.

Welk effect heeft zo'n jaar op de prijzen? Topdomeinen, die vaste klanten hebben met een engagement om elke jaargang te kopen, kunnen het zich permitteren hun prijzen te verhogen om het lagere volume te compenseren. Andere domeinen zullen, uit vrees voor de slechte reputatie van het jaar, hun prijzen laten zakken. Zelfs als hun streek niet getroffen werd door het slechte weer. Het moment voor u om koopjes te doen.

 

 

 
toegevoegd op 24.10.2021