Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: wijnen van eilanden

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: wijnen van eilanden

Klimaat

In deze tijden van klimaatopwarming, waarin de druiven meer suikers opbouwen en de wijnen dus meer alcohol bevatten, krijgen wijnen van eilanden steeds meer aandacht. Waarom? Een eiland is omgeven door zee, waardoor de verkoelende zeewind de wijngaarden afkoelt. Zelfs op zuidelijk gelegen eilanden, waar je normaal wijnen met meer alcohol zou verwachten, worden daardoor verrassend evenwichtige wijnen gemaakt. En doordat de zeewind de wijngaarden tegelijk ook droog blaast, komt schimmelvorming minder voor en zijn er dus minder ongezonde middelen nodig om schimmels te bestrijden.

Sicilië

De Siciliaanse wijnbouw bestaat al vierduizend jaar en genoot in de Oudheid veel aanzien.  Met een ligging in het uiterste zuiden van Italië wordt Sicilië spontaan geassocieerd met vurige, alcoholrijke wijnen. Maar omdat het een eiland is, worden er toch fijne, elegante wijnen gemaakt van lokale druiven, zoals nero d'avola, frappato en nerello mascalese voor rode, en catarratto, grillo en inzolia voor witte wijnen. Vooral nerello mascalese verdient meer aandacht, ze behoort tot de nobele druivenrassen van deze wereld. En staat vooral aangeplant op de flanken van de vulkaan Etna. Die vulkanische ondergrond zorgt voor een fikse dosis minerale energie in de wijn, die wel eens "de bourgogne van Sicilië" wordt genoemd.

Mallorca

Dit eiland kennen we vooral van massatoerisme, en associëren we dus niet meteen met kwaliteitswijn. Ten onrechte, want een aantal domeinen exploiteert hier ten volle het gunstige mediterrane zeeklimaat om wijn te maken. En ook hier worden autochtone druiven gebruikt, zodat de wijnen een heel eigen karakter en smaakprofiel krijgen.

Nieuw-Zeeland

Wijnlanden buiten Europa - ook wel de Nieuwe Wereld genoemd - staan vaak bekend om hun zwoele wijnen met veel alcohol. Maar op het eiland Nieuw-Zeeland is dat niet het geval: hier worden wijnen in de Europese stijl gemaakt, meestal met druiven die we kennen vanuit de koelere klimaatzones in Europa, zoals cabernet sauvignon (de druif van Bordeaux), chardonnay en pinot noir (de druiven van Bourgogne), en sauvignon blanc (de druif van de Loirestreek).

Geproefd en goedgekeurd

- Terrace Road "Hakari", Nieuw-Zeeland - € 9,95 - adbibendum.be. Expressieve en verfijnde sauvignon blanc die bewijst welk ideaal klimaat Nieuw-Zeeland heeft voor deze druif; prima prijs-kwaliteit voor deze zomerse wijn.

- Mesquida i Mora, Sincronia Blanc/Negre, Mallorca - vanaf € 14,31 - labuenavida.be. Biodynamisch domein van Bàrbara Mesquida, die vooral met autochtone druiven werkt, en ze met Franse druiven assembleert tot wijnen met rijp en sappig fruit.

- Antonella Corda, Sardinië - vanaf € 14,75 - adbibendum.be. Wijnmaakster die het domein erfde van haar moeder, en er prachtige en karaktervolle wijnen maakt van nuragus en vermentino voor wit en cannonau (grenache) voor rood.

- I Custodi "Pistus", Etna Rosso, Sicilië - € 18,50 - decanto.be. De druif nerello mascalese wordt terecht de pinot noir van Sicilië genoemd; deze wijn combineert kracht en finesse met de zinderende energie van vulkanische bodem.

- Anima Negra, Quibia & AN/2, Mallorca- vanaf € 18,86 - labuenavida.be. Verrassend elegante en verfijnde witte en rode wijn van autochtone druiven van het eiland; dit topdomein zette de vernieuwing van de wijnbouw op Mallorca in gang.

- Generazione Allessendro, Etna Bianco/Rosso, Sicilië - € 19,55 - wijnenpatrickjublou.be. Zonder meer schitterende witte en rode wijn, blakend van fraîcheur en energie, afkomstig van de zon, de zeewind en de vulkanische ondergrond van de Etna.

 

 

 

 

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Decanto ( Asse )
La Buena Vida ( Mol )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
toegevoegd op 13.05.2021