Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Tempranillo, de trots van Spanje: vier wijnen geselecteerd

wijnnieuws

Tempranillo, de trots van Spanje: vier wijnen geselecteerd

Elk wijnland heeft zijn sterdruif. Meestal een autochtone druif waarmee het zich kan onderscheiden van andere wijnlanden. Voor Spanje is dat de tempranillo. Al wordt ze in verschillende streken anders genoemd: tinto del país, tinto de toro, tinto fino, cencibel, ull de llebre ... Het meest verbonden is ze met de beroemde wijnstreken Rioja en Ribera del Duero.

Kenmerken

Tempranillo is afkomstig van het Spaanse woord "temprano", wat "vroeg" betekent. Dat verwijst naar het feit dat de druif vroeg rijpt. Wijn van tempranillo heeft veel kleur, relatief weinig zuur, weinig tannine, een fluwelige textuur en een verleidelijk fruitig en kruidig aroma. Maar de wijnen ervan bestaan in diverse stijlen. Alleen al het verschil tussen Rioja en Ribera del Duero is opmerkelijk: de wijnen uit Rioja zijn doorgaans zachter en fijner dan hun krachtiger collega's uit Ribera del Duero. 

Opvoeding

Traditioneel rijpt wijn van tempranillo op vaten van Amerikaans eikenhout, wat hem een zoeter en romiger karakter geeft. Maar steeds vaker wordt Frans eikenhout gebruikt met een minder lange rijpingstijd, waardoor het fruit meer op de voorgrond komt. De termen "crianza", "reserva" en "gran reserva" op de flessen duiden, in stijgende lijn, op de duur van de vat- en flesrijping vòòr de wijn op de markt komt. Er bestaat ook eenvoudige drinkwijn van tempranillo die niet op vaten heeft gerijpt. Vandaar dat tempranillo in vele prijsklassen bestaat, van de bodem tot de top. Wij zochten naar kwaliteit tussen 10 en 20 euro.

Eten

Schenk tempranillo bij charcuterie, stoofschotels, wild, gegrild rood vlees en herfst- en wintergroenten.

Geproefd en goedgekeurd

- Bodegas Ochoa "Crianza", Navarra 2016 - € 9,45 - sacacorchos.be. Uit een minder bekende streek in het noorden van Spanje komt deze soepele, aangename tempranillo met een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit.

- Bodegas Teófilo Reyes, Ribera del Duero 2017 - vanaf € 11,52 - labuenavida.be. Teófilo Reyes was een pionier in deze nu wereldberoemde wijnregio, zijn zonen zetten zijn werk verder met bijzonder mooie wijnen die kracht aan elegantie koppelen.

- Bodegas Roda "Sela", Rioja 2017 - € 16,50 - labuenavida.be. Typevoorbeeld van de moderne rioja, van een familiaal wijnhuis dat jaar na jaar constante kwaliteit levert met haar team van topoenologen.

- La Legua "Reserva", Cigales 2013 - € 16,58 - sacacorchos.be. Mooi gerijpte, zachte en harmonieuze wijn, twee jaar opgevoed in vaten van Franse en Amerikaanse eik, uit een streek vlakbij het beroemde Ribera del Duero.

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Sacacorchos ( Kortenberg )
toegevoegd op 11.11.2020