Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Onafscheidelijke duo's

wijnnieuws

Onafscheidelijke duo's

Zullen we in de aanloop naar Valentijn enkele wijnen aan elkaar koppelen?

- Stil & sprankelend

STIL: G., France Gonzalvez, Beaujolais 2015 - € 16,95 - divino.be. Ze is slechts 26 jaar, maar een natuurtalent. En een aanhangster van de natuurlijke wijnbouw. Zuivere, sappige rode wijn van de gamaydruif. Heerlijk bij charcuterie en kaas, en bij vegetarische gerechten.

SPRANKELEND: Roule ta Bulle, France Gonzalvez, Beaujolais - € 14,90 - divino.be. Van dezelfde wijnmaakster is deze verfrissende rosé schuimwijn van gamay, met slechts 10% alcohol. Deze "pétillant naturel" ontstaat door de gisting van roséwijn te onderbreken en dan verder te zetten in de fles.

 
- Droog & zoet

DROOG: Charme de Jean-Paul Brun, Crémant de Bourgogne, Frankrijk - € 18,50 - wijnen-dekok.com. Deze schuimwijn, gemaakt volgens de champagnemethode, toont het talent van deze uitmuntende wijnbouwer. Hij is bovendien "extra brut", dus minder aangezoet. Ideaal als aperitief.

ZOET: Ziegler-Mauler, Crémant d'Alsace, Frankrijk - € 12,05 - bullesfines.be. Gemaakt van pinot blanc, pinot noir en chardonnay, eveneens volgens de champagnemethode, en twee jaar gerijpt. Genereus aangezoet, zodat hij helemaal tot zijn recht komt na de maaltijd.

 

- Wit & rosé

WIT: Antech, Crémant de Limoux, Frankrijk - € 16,10 - divinewines.be. Dit familiedomein in het Franse zuiden is sinds zes generaties gespecialiseerd in schuimwijn, gemaakt zoals champagne, met dezelfde druiven (chardonnay en pinot noir), aangevuld met chenin blanc en de lokale druif mauzac.

ROSE: Château des Vaults, Crémant de Loire, Frankrijk - € 18 - oenologic.be. Heerlijk verfrissende rosé schuimwijn van cabernet franc, de belangrijkste druif voor rode wijn in de Loirestreek. Een bewijs dat je niet altijd in Champagne moet zijn voor de beste schuimwijn.

 

- Vrouw & man

VROUW: Lise Vandewalle (27)

MAN: Nomi Penneman (29)

Dit jonge koppel uit Brugge had het stoutmoedige idee om in ons land een nieuw merk van schuimwijn te lanceren: B.Brut. Ze hebben al een Luxemburgse schuimwijn, een Crémant de Bordeaux en een champagne in hun gamma (bbrut.com, prijzen vanaf € 11,90).


- Drinken & eten

DRINKEN: Markus Molitor, Riesling Feinherb Haus Klosterberg, Duitsland 2015 - € 14,50 - axybel.be. Markus Molitor is een van de beste wijnbouwers in de Duitse Moezelstreek, en daar is deze riesling een voorbeeld van: lichtzoet, maar toch met levendige zuren, die de smaak mooi in balans brengen.

ETEN: Duitse riesling, zeker de lichtzoete variant ("feinherb" of "halbtrocken"), is een wijn die bijzonder goed past bij de Aziatische keuken. Combineer deze riesling van Molitor met een Thaise curry: verrukkelijk!

 

Invoerders:
Axybel ( Kessel )
B.Brut Schuimwijnen ( Brugge )
Bulles Fines, Champagnes & Mousserende Wijnen ( Merksplas )
De Kok ( Lier )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Divino ( Dendermonde )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
toegevoegd op 10.02.2018