Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijn van de andere kant van de wereld

wijnnieuws

Wijn van de andere kant van de wereld

In de Europese wijngaarden is geen blad te bespeuren, terwijl in Nieuw-Zeeland de druiventrossen aan de ranken hangen. Binnenkort begint daar de oogst.

Verder kan je niet

Je moet er ruim een dag voor vliegen, het tijdsverschil bedraagt 12 uur: Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld. Het is ook dunbevolkt: zo groot als Groot-Brittannië, maar met amper 4 miljoen mensen. De wijnbouw werd in de negentiende eeuw naar hier gebracht door Engelse en Franse kolonisten.


Fijne wijnen

In Nieuw-Zeeland zijn het klimaat en de wijnstijl eerder Europees, met nadruk op finesse en evenwicht. Nergens ben je verder dan 100 kilometer van de kust, waardoor er overal verkoeling is. Vandaar dat druiven die een koeler klimaat nodig hebben, het hier zo goed doen: sauvignon blanc (gekend van sancerre) en pinot noir (van rode bourgogne).


Vlaamse pioniers

Johan en Björn Monard komen uit een wijnfamilie. Hun vader zaliger had een wijnzaak, gericht op Franse wijnen. Maar beide broers zagen de wijnwereld veranderen. In 1997 stampten ze een eigen importzaak uit de grond, gericht op niet-Europese wijnen. Tot in Nieuw-Zeeland gingen ze wijnen zoeken, daarmee waren ze pioniers. Vandaag is Ad Bibendum een van de grootste wijninvoerders van ons land.

 
TIP: Seresin Estate

- Seresin, Sauvignon Blanc (vanaf € 19,95) en Pinot Noir (vanaf € 27,65) -  adbibendum.be. Seresin Estate werd opgericht in 1992 door de cameraman en filmmaker Michael Seresin, een overtuigd aanhanger van de biologische wijnbouw. Zijn wijnen behoren bij de beste van Nieuw-Zeeland.

 
Geproefd en goedgekeurd

- Terrace Road, Sauvignon Blanc 2015 - € 13,51 - adbibendum.be. Een rasechte sauvignon blanc, vinnig en intens, met explosieve aroma's van citrus, groene kruiden en witte peper. Prima wijn voor deze prijs.

- Le Petit Clos, Sauvignon Blanc en Pinot Noir - vanaf € 14,04 - cavesdefrance.be. De wijnbouwersfamilie Bourgeois, al sinds tien generaties in Sancerre, maakt ook in Nieuw-Zeeland verfijnde wijnen van sauvignon blanc en pinot noir.                                                                                               

- Main Divide, Pinot Noir 2014 - € 20,45 - adbibendum.be. Uit de Waipara Valley, met zijn ideale klimaat voor pinot noir. Blind verwar je deze wijn dan ook met een goede bourgogne, voor een lagere prijs.

- Neudorf, Pinot Noir "Tom's Block" 2014 - € 23,20 - adbibendum.be.  Ad Bibendum liet deze wijn speciaal maken voor haar 20ste verjaardag. Fijn en krachtig tegelijk, met aardse en minerale tonen, het kenmerk van grote bourgogne.   

 

 

 

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
toegevoegd op 20.01.2018