Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Hoe belangrijk is de jaargang?


Heel belangrijk. Als je een goede wijn proeft en je wil hem bestellen, dan moet je er goed op letten dat hij van dezelfde jaargang is. Want van een andere jaargang kan het plots een heel andere wijn zijn. 

 

 

Wijn wordt gemaakt van druiven. En om goede wijn te krijgen, moeten die druiven gezond, rijp en intens van smaak zijn. Daar heb je voldoende zon voor nodig, en net voldoende regen. Niet teveel, niet te weinig: bij wijn draait alles om evenwicht. Druiven moeten lang en langzaam rijpen in een gematigd warm klimaat.

Dat lukt niet elk jaar. Want elk jaar kent een andere weerssituatie. Daardoor krijg je elk jaar een andere kwaliteit van wijndruiven, en dus van wijnen.

Alleen al de rijpheid van de druiven verschilt van jaar tot jaar. Wat betekent dat je het ene jaar (met minder rijpe druiven) een zuurder en bitterder wijn krijgt, en het andere jaar (met mooi rijpe druiven) een volle, harmonische wijn. In een jaar dat er hevige regen viel tijdens de oogst, zal de wijn dunner en wateriger zijn, terwijl diezelfde wijn in het daaropvolgende droge oogstjaar voller en intenser zal smaken. Zelfs de beste wijndomeinen kunnen niet op tegen de kracht van de natuur.

Maar tegelijk moet je voorzichtig omspringen met uitspraken over "goede" en "slechte" jaren. Die quotering is immers vaak gebaseerd op de weersomstandigheden in het wijngebied dat zich wereldwijd het best promoot: Bordeaux. Het is daar dat de eerste commentaren in het voorjaar na de oogst gelanceerd worden, en wereldwijd persaandacht genieten.

Door die historisch gegroeide mediatieke aandacht voor Bordeaux, vormen mensen zich nogal snel een algemeen beeld over een bepaalde jaargang. Dat is uiteraard fout. Het is niet omdat in Bordeaux de druiven mooi rijp zijn geworden, dat dit in heel Frankrijk zo is, laat staan in de hele wereld. Het omgekeerde geldt eveneens.

Maar de reputatie van een wijnjaar is hardnekkig. Een groot deel van het wijnminnende publiek, dat zich niet omstandig informeert, hoort iets waaien over een "historisch" wijnjaar 2000, en schaft zich prompt enkele kisten bourgogne aan. Terwijl net dat jaar in Bourgogne twijfelachtig is.

Zelfs binnen Bordeaux kan de situatie nog verschillen van streek tot streek. 1998 was in Saint-Emilion en Pomerol een beduidend beter jaar dan in Médoc. En ook binnen dezelfde streek kan er tussen de afzonderlijke domeinen nog flink wat verschil zijn.

Omdat het ene domein haar oogst heeft binnengehaald vòòr de grote regenval. Of een betere afwatering heeft in haar wijngaarden. Eigenlijk moet je altijd wijnen beoordelen, geen jaren.

Soms hoor je zelfs mensen de reputatie van een wijnjaar doortrekken tot in Spanje, Italië, ja zelfs de Nieuwe Wereld waar in februari wordt geoogst. De wijnwereld is niet langer van Frankrijk alleen, maar het wijnjaar kennelijk nog wel.