Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De bourgogne van Zuid-Afrika

wijnnieuws

De bourgogne van Zuid-Afrika

Abraham Izak Perold, een professor oenologie aan de universiteit van de Kaapse wijnhoofdstad Stellenbosch,  slaagde er in 1925 in om twee druivenrassen te kruisen: pinot noir en cinsaut. Van de eerste druif worden de wereldberoemde rode bourgognes gemaakt. De andere wordt aanvullend gebruikt in wijnen van het Franse zuiden. Het resultaat werd "pinotage" genoemd, een samentrekking van "pinot noir" en "hermitage", de term voor cinsaut in Zuid-Afrika. Een typisch Zuid-Afrikaanse druif was geboren.

Tot op vandaag komt pinotage vrijwel alleen in Zuid-Afrika voor. In de concurrentie met andere wijnlanden kan ze een unieke troef betekenen, zoals de sangiovese van Italië, de tempranillo van Spanje, de grüner veltliner van Oostenrijk. En toch was pinotage in eigen land lange tijd niet geliefd. Wijnbouwers verwachtten meer commercieel succes van internationale rassen als cabernet sauvignon en merlot, bekend van Bordeaux. En die werden dan ook meer aangeplant.

"Pinotage is moeilijk te telen", zegt invoerder Ann Rouseu, "Ze heeft koelte nodig en werd in dit warme land vaak op de verkeerde plaatsen aangeplant. Nu vind je ze steeds meer in koele regio's vlak bij de oceaan of in hoger gelegen gebieden."

Ook het wijnmaakproces is niet eenvoudig. Wijnen van pinotage hebben de neiging om te zoet en te jammy te worden, zonder voldoende structuur. Soms zijn ze net heel stug, en geven pas na vele jaren wat van hun strengheid prijs.

De grote voortrekker van de kwaliteitsverbetering van pinotagewijn is Beyers Truter. Als wijnmaker van het befaamde wijngoed Kanonkop slaagde hij erin internationale erkenning af te dwingen met zijn pinotagewijnen. Nu heeft hij zijn eigen domein, Beyerskloof, dat evenzeer wereldwijd succes kent. In 1995 stichtte hij de Pinotage Association om deze inheemse druif te promoten en wijnbouwers technisch bij te staan in het verbeteren van de kwaliteit. Dat wierp zijn vruchten af.

Pinotage toont zich vandaag als een waardige afstammeling van de grote bourgognedruif pinot noir. Er zijn aromatische en structurele verschillen, maar gemeenschappelijke kenmerken zijn de geur en smaak van klein rood fruit, de fluwelige textuur, de finesse en aromatische schakering. De beste wijnen van pinotage hebben de klasse en verfijning om naast bourgogne te staan.


Goede wijnen van pinotage zijn in ons land verkrijgbaar bij kaapwijn.be, rouseu.be, qualitywines.be en wijnen-dekok.com

 

Invoerders:
Rouseu Wijnen & Likeuren ( Sint-Martens-Latem )
De Kok ( Lier )
Kaapwijn Import De Leeuw ( Kampenhout )
Quality Wines ( Veurne )
toegevoegd op 18.06.2016