Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Jonge vrouwelijke sommeliers

De jongedame kiest de wijn

Proeven vrouwen beter? Maken ze andere wijn? Verdragen mannen dat zij de wijn kiezen? Vier jonge sommelières spreken uit ervaring.

 

Tijdens mijn omzwervingen door de wondere wereld van de wijn kom ik weinig vrouwen tegen. Ja, onder de hoofding "public relations" leidt een jongedame mij wel eens rond op een wijndomein, en er bestaan ook vrouwelijke wijnmakers. Maar bij invoerders, op proeverijen, in restaurants? Eens er wijnkennis gespuid wordt, zie je vooral mannen in actie.

Evelyne Sambre is jong en ziet eruit alsof ze nog aan de frisdrank zit, maar ze was al wijnmeesteres in sterrenrestaurants waaronder restaurant Marcus in Deerlijk.

Welke man zal deze jonge deerne de wijn laten kiezen? "Ik moet, zoals elke sommelier, het vertrouwen van mijn klanten zelf verdienen", zegt ze kordaat, "De wijnkaart is daarin belangrijk: als die goed is, is de eerste stap gezet."

Sarah De Baere runde met haar echtgenoot-kok restaurant Rabelais in De Haan, nu heeft ze een bed & breakfast in diezelfde kustgemeente. Ze zegt dat mannen een vrouwelijke sommelier "supertof" vonden: "Al wilden ze soms dat ik aan mijn man vroeg of die wijn wel bij zijn gerecht paste."

Nadia Zioui is de dochter van een Marokkaanse mijnwerker en een Belgische moeder. Samen met haar Marokkaanse man die kok is, begon ze in 2001 het restaurant L'Eveil des Sens, uitgegroeid tot een van de tophuizen in Wallonië. Ze heeft een mannelijke kelner in dienst: "Voor wijnadvies wenden de klanten zich meestal eerst tot hem."

Hilde Jonckheere was sommelière in restaurant Aneth in Brugge en in Brasserie Latem en werd ooit tweede in de jaarlijkse strijd om de titel "Eerste Sommelier van België". "Sindsdien" zegt ze, "hadden de klanten meer vertrouwen in mij." Ze runt nu een bed & breakfast in Jabbeke, en schenkt er nog altijd de wijn die ze goed vindt.

 

Evelyne en Hilde volgden een hotelopleiding met een specialisatie in wijn en dranken. Nadia was verpleegster en dronk haar eerste wijn pas toen ze haar man leerde kennen: "Toen we met een restaurant begonnen, moest iemand zich met de wijn bezighouden. Ik volgde cursussen en ging naar proeverijen. Ik ben gevormd door de praktijk."

Sarah droomde vanaf haar zestiende van een eigen restaurant. Toen die droom uitkwam, volgde ze een opleiding aan het Eigentijds Vlaams Wijninstituut, waardoor ze nu gediplomeerd sommelier is.

Opvallend: allevier zeggen ze in een wijn elegantie en finesse te verkiezen boven kracht en concentratie. Typisch vrouwelijk?

"Er zijn zeker verschillen tussen mannen en vrouwen", zegt Sarah, "Dat begint al bij het maken van wijn: vrouwen laten meer hun hart en gevoel spreken, terwijl mannen al denken aan wat de buitenwereld ervan zal vinden. In mijn opleiding bleek ook dat vrouwen een wijn beter kunnen ontleden dan mannen."

Nadia vindt dat vrouwen beter ruiken en proeven: "Vooral voor geuren zijn vrouwen attentiever, ik ruik de parfums van mijn vrouwelijke klanten en kan er meteen het merk aan verbinden."

Hilde denkt dat het niets met natuurlijke aanleg te maken heeft: "Geur en smaak ontwikkel je. Vrouwen hebben altijd vaker in de keuken gestaan, daardoor hebben ze meer vaardigheden ontwikkeld in ruiken en proeven."

En toch is het meestal de man die de wijn kiest aan tafel?

"Bijna altijd", zegt Nadia, "Maar ze laten wel hun vrouw proeven."

Sarah vroeg in haar restaurant altijd expliciet voor wie de wijnkaart bestemd was: "Meestal gaat die automatisch naar de man. Maar als vrouwen kiezen, merk je dat ze veel avontuurlijker zijn, de man is meer geneigd om in de klassieke appellaties te blijven."

De sommelières hebben elk hun anekdotes over vooroordelen omtrent wijn.

"Als ik riesling aanbeveel, doen mannen dit wel eens af als een vrouwenwijn", vertelt Hilde, "Ze denken ook dat riesling altijd zoet is."

Nadia moet haar klanten overtuigen "dat een wijn zonder appellation controlée best een goede wijn kan zijn." Evelyne ziet toch dat een aantal clichés doorbroken worden: "Wit bij vis en rood bij vlees wordt niet langer als de enige waarheid beschouwd."

 

 

Welke wijnen drinken zij het liefst?

 

Evelyne: "Mijn favoriete druiven zijn riesling en pinot noir, en ook de Spaanse tempranillo. Ik bewonder vrouwelijke wijnmakers zoals die van het Spaanse domein Bàrbara Forès of van Gere Attila uit Hongarije. Het domein Breuer uit Duitsland vind ik top. Ik hou ook van de silvanerwijnen van Juliusspital uit Franken, omwille van hun zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit."

 

Hilde: "Ik ben een grote fan van riesling, vooral uit Duitsland en Oostenrijk. Ik houd van fijne en zuivere wijnen. In rood gaat mijn voorkeur naar pinot noir. Mijn grootste emoties heb ik al beleefd in Duitsland, vooral met oudere jaargangen. Breuer en Koehler-Ruprecht zijn mijn toppers. De Portugese wijnen verrassen mij vandaag door hun fraîcheur en elegantie, wat je in dit zuiderse klimaat niet zou verwachten."

 

Nadia: "Mijn voorkeur gaat uit naar het noorden van de Rhônevallei, in het bijzonder naar syrah. Het domein Gangloff is mijn coup de coeur. Ik houd ook van Roussillon: ondanks het warme klimaat worden daar wijnen met elegantie en finesse gemaakt, de stijl die ik verkies. Zonder het te weten blijk ik vaak wijnen van vrouwelijke wijnmakers uit te kiezen, Marlène Soria en Marie-Pierre Bories zijn mijn heldinnen." 

 

Sarah: "Ik ben een fan van de noordelijke Côtes du Rhône, vooral van de witte wijnen van marsanne en roussanne. Daarnaast houd ik van de Spaanse tempranillo, en ben ik geboeid door Australië. Ik zoek graag naar de best mogelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit."