Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten


Cannelloni


Bij een Italiaans pastagerecht zoals dit denk je spontaan aan een rode Italiaanse wijn, geen topper maar een goede middenmoter.
Dat is niet abnormaal, Italië heeft vele rode wijnen die goed bij pasta, tomaat en kaas passen (wat niet voor elke wijn evident is, in het bijzonder door de hoge zuurgraad van tomaten).

Cannelloni (buisjes van pasta) kunnen natuurlijk met vele verschillende ingrediënten opgevuld worden, maar geraspte kaas en een saus met tomaat horen er meestal bij.
Italië heeft bovendien een enorme keuze in vele lokale druivenrassen, zodat je kan afwisselen.

Suggesties: barbera en dolcetto uit Piemonte, Valpolicella uit Veneto, schiopettino uit Friuli, montepulciano uit Abruzzo, Rosso Conero uit Marche, Morellino di Scansano uit Toscane, rosso di Montalcino of rosso di Montepulciano, een eenvoudige Chianti, nero d'avola uit Sicilië.

Als je de link met Italië uit je hoofd kan zetten, zijn ook vele andere rode wijnen geschikt om pastagerechten zoals dit te begeleiden.
Kies voor een soepele wijn met rijp fruit en zachte tannines, bijvoorbeeld uit een zuidelijke streek in Europa of uit de Nieuwe Wereld.