Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Welk wijnland wordt steeds meer geliefd door de Belgen?

wijnnieuws

Welk wijnland wordt steeds meer geliefd door de Belgen?

 

Het is relatief klein, minder bekend, en gelegen in een uithoek van Europa. En toch exporteerde Portugal vorig jaar 7 miljoen liter wijn naar ons land, goed voor 24 miljoen euro. Nog opmerkelijker: dat was 10,4% meer dan in het jaar daarvóór.

Het blijkt een algemene trend te zijn voor Portugese wijn: Portugal is de negende grootste wijnexporteur ter wereld geworden (en de tiende grootste producent). Geen wonder dat Wines of Portugal, de organisatie die de wijnen van Portugal promoot in de wereld, steeds vaker ons land aandoet om die trend nog te versterken. Dat gebeurt met stijl en grandeur: dit jaar huurde het zelfs de Opera van Gent af voor een hele namiddag en avond rond Portugese wijn.

Allicht kent u Portugal van de port (of porto, zoals men deze zoete, met alcohol versterkte wijn in Vlaanderen vaak noemt). Maar het land telt liefst 250 inheemse druivenrassen, waar ook witte, rosé en rode wijnen van gemaakt worden. Dat is een grote troef: terwijl andere landen zich op internationaal gekende druiven richten, heeft Portugal zijn rijkdom aan inlandse druiven behouden, waardoor het een unieke plaats in de wijnwereld inneemt. Vandaar dat Wines of Portugal de wereld rond trekt met de slogan: "Een wereld van verschil".

Weinig kleine wijnlanden brengen zoveel verschillende wijnstijlen voort als Portugal: van de frisse parelende vinho verde tot de donkere kruidige port, en alle variaties daartussen. Dat heeft niet alleen te maken met de druiven, ook met de ondergrond die varieert van graniet en leisteen in het noorden tot klei en zand in het zuiden. Ook het klimaat verandert: aan de kusten zorgt de zeewind voor een koeler klimaat, terwijl het binnenland warmer en droger is. In Portugal kan letterlijk overal wijn gemaakt worden: van noord tot zuid en van west tot oost.

Dan heb ik het nog niet gehad over madeira, die unieke zoete wijn van het kleine vulkanische eiland met dezelfde naam, gelegen in de Atlantische Oceaan en toebehorend aan Portugal. Een wijn die zijn gelijke niet kent: complex en bedwelmend, met fonkelende kleurschakeringen van koper over amber naar mahonie, en krachtig zinderende smaken van chocolade, specerijen en vruchten op alcohol, gecombineerd met frisse volatiele zuren die de zoetheid compenseren.

Wist u trouwens dat Portugal de hoogste concentratie aan kurkeiken heeft, en bijgevolg de grootste leverancier ter wereld van wijnkurken is? Zelfs als u een wijn van een ander land drinkt, is de kans dus groot dat u een stukje Portugal uit de fles hebt gehaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Magnus ( Kontich )
Start2Taste ( Waregem )
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 20.11.2022