Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Welke beroemde wijnstreek viert dit jaar haar veertigste verjaardag?

wijnnieuws

Welke beroemde wijnstreek viert dit jaar haar veertigste verjaardag?

 

In 1982 gebeurde er iets heel belangrijks in de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero: ze kreeg haar D.O. (Denominación de Origen, het equivalent van de Appellation d'Origine in Frankrijk). Voor elke wijnstreek is zo'n officiële erkenning een commerciële opsteker: op slag kunnen de wijnen duurder verkocht worden. Tegelijk worden regels opgelegd aan alle wijnbouwers die deze erkenning willen, waardoor de algemene kwaliteit in de streek erop vooruitgaat.

De dominante druif is hier de Spaanse tempranillo, ook wel tinto fino of tinto del país genoemd. Vroeger werden daar in Ribera del Duero lichte drinkwijnen mee gemaakt, helemaal anders dan de krachtige, intense, geconcentreerde wijnen waar de streek nu bekend voor staat. Het was een arme streek, waar men nauwelijks van wijnbouw kon leven en ook graan en suikerbieten werden gekweekt. Alweer helemaal anders dan vandaag, waar wijndomeinen in handen zijn van rijke families en wijnen tegen topprijzen verkocht worden.

De verjaardag van deze intussen wereldberoemde streek werd tot in Vlaanderen gevierd, meer bepaald in het restaurant Nonam in Gent. Daar werd een proeverij georganiseerd onder leiding van de Spaanse Master of Wine Pedro Ballesteros. (Master Of Wine is de meest prestigieuze titel die je in de wijnwereld kan behalen.) Hij legde uit waar de opmerkelijke kwaliteit in Ribera del Duero aan te danken is: de streek ligt op een plateau van 850 meter boven de zeespiegel, zodat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur groot is (overdag kan het 35 en 's nachts 12 graden zijn). Dat is bijzonder goed voor de druiven, omdat hun rijping vertraagd wordt en ze de tijd krijgen om aromatische expressie te ontwikkelen. Door de koele nachten behouden ze ook hun frisse zuren, zodat je wijnen krijgt die wel vol en krachtig zijn, maar niet log en zwaar. We kregen wijnen van een reeks topdomeinen te proeven: Callejo, Sastre, Arzuaga, Legaris, Luthier, Tierra Aranda en - een van de pioniers van de streek - Pesquera. Met als klap op de vuurpijl: de cultwijn "Secreto 3RB" van Viña Mayor.  

Wat we niet te proeven kregen, was Pingus van de Deense wijnmaker Peter Sisseck, die van zijn wijn een van de duurste van Spanje heeft gemaakt. En evenmin Vega Sicilia, het absolute topdomein van Spanje. Dat vierde dit jaar nochtans ook een veertigste verjaardag: die van de overname van het domein door de huidige eigenaarsfamilie Alvarez. Slechts 40 wijnjournalisten uit de hele wereld waren uitgenodigd om de 40 afgelopen jaargangen te proeven. En ja, ondergetekende was er bij.

 

 

 

 
Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 01.10.2022