Is er een goedkoper alternatief voor de wijnen van Priorat?
Het kan verkeren in de wijnwereld. Wie had ooit gedacht dat Priorat, een arme ruige bergstreek ten zuidwesten van Barcelona, de befaamde Spaanse wijnstreken Rioja en Ribera del Duero naar de kroon zou steken? Dat de wereldvermaarde faculteit oenologie van de Davis University in Californië het terroir van Priorat als het beste ter wereld zou bestempelen? Dat rijke investeerders zoals Formule 1-piloot Michael Schumacher, en grote Spaanse wijnbedrijven zoals Torres, Freixenet en Codorniù, gronden zouden kopen in Priorat? En dat rijke wijnliefhebbers er vervolgens per helikopter hun wijnen kwamen kopen?
In no time werden de wijnen van Priorat, waar tot voor kort alleen druiven werden geteeld om ze te verkopen aan grote wijnbedrijven, gegeerd door wijnliefhebbers overal ter wereld. Waardoor de prijzen alsmaar bleven stijgen. Tot Prioratfans van het eerste uur moesten afhaken omdat de wijnen voor hen te duur waren geworden.
Was u ook een fan van deze krachtige, broeierige, complexe wijnen, maar bent u ook in koopkracht voorbijgestoken door rijkere mensen dan uzelf, die plots allemaal die wijnen wilden? Tijd om het vizier op een andere streek te richten, waar vergelijkbare wijnen gemaakt worden, die echter minder duur zijn omdat hun streek minder bekend is: Montsant.
Daar krijgen de wijnen hun diepe smaak en complexiteit vanuit dezelfde natuurlijke factoren als bij hun buur Priorat: steile hellingen met een unieke bodem van leisteen. Die leisteen beperkt het oogstrendement van de wijnstokken, waardoor de wijnen van nature geconcentreerd zijn.
Het andere geheim van zowel Montsant als Priorat zijn de 50 tot 100 jaar oude wijnstokken van grenache en carignan, twee druiven die ook in het Franse zuiden voorkomen maar oorspronkelijk Spaans zijn (garnacha en cariñena). Het warme klimaat brengt die druiven altijd tot optimale rijpheid, terwijl de zeewind die je op deze hoogte voortdurend voelt, voor afkoeling zorgt. Daardoor combineren de wijnen kracht en alcohol met finesse en elegantie.
En zoals Carles Pastrana een pionier van Priorat was, zijn er ook pioniers in Montsant: de broers Josep en Joan d'Anguera. Hun familiedomein bestaat al sinds 1830, en past nu de principes van de biodynamie toe, waarbij de wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt worden.
Het verschil? De wijnen van Pastrana in Priorat beginnen bij 90 euro per fles, die van d'Anguera in Montsant bij 20 euro. Wat gaat u doen? Treuren omdat u geen Priorat meer kan kopen, en wachten tot de wijnen in Montsant even duur zijn geworden?
Vergelijk de wijnen van Priorat en Montsant op labuenavida.be
La Buena Vida ( Mol )