Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: Italiaanse wijnen van dolcetto

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: Italiaanse wijnen van dolcetto

 

Zoet is niet zoet

Een druif die "zoetje" of "snoepje" heet? Toch is wijn van dolcetto niet zoet. De lieflijke naam van deze blauwe druif duidt eerder op haar lage zuurgehalte, haar zachte smaak en het fruitig-sappige karakter van haar diepgekleurde rode wijnen.

Beroemd gezelschap

Piemonte, in het noorden van Italië, is de thuishaven van dolcetto, daarbuiten wordt ze slechts zeer zelden geteeld. Ze verkeert er in het beroemde gezelschap van de nebbiolodruif, die de wereldvermaarde wijnen van Barolo en Barbaresco voortbrengt. Dolcetto wordt beschouwd als het kleine broertje, maar goede wijnbouwers maken er mooie wijnen van. Tegen prijzen die maar een fractie zijn van wat voor de grote broer gevraagd wordt. 

Eenvoudig

Hoewel dolcetto beschouwd wordt als een druif voor dagelijkse wijn, is ze zeer geliefd bij de plaatselijke wijnbouwers: na barbera is het de meest aangeplante druif in Piemonte. Er zijn zelfs beschermde herkomstbenamingen naar genoemd, zoals Dolcetto di Dogliani en Dolcetto d'Alba.

Kenmerken

Wijn van dolcetto wordt gekenmerkt door een opvallend kersenaroma: van rijpe zwarte tot soms enigszins bittere kers. Ook blauwe bes, pruim en drop herken je erin. Wijn van dolcetto is niet bedoeld om lang te rijpen, al kunnen enkele jaren rijping op de fles hem wel beter maken.

Eten

Wijn van dolcetto verschaft veel drinkplezier bij niet-gecompliceerde gerechten, zoals pizza, pasta en stoofschotels. Ook bij charcuterie en kaas is hij niet te versmaden.

Geproefd en goedgekeurd

- Gianfranco Rolfo, Dolcetto di Dogliani - vanaf € 10,50 - divinwines.be.
Dit kleine familiedomein, opgericht in 1945, maakt ongecompliceerde maar lekkere volle wijn, met zoet en sappig "jammy" fruit en genereuze alcohol (14,5%).

- Andrea Scovero, Monferrato - € 10,95 - divinwines.be.
Een biologische wijn van dolcetto van het fijne, elegante type, met een mooi evenwicht tussen rijp fruit en frisse zuren, en een aangenaam bittertje in de afdronk.

- Anna Maria Abbona, Dolcetto di Dogliani - vanaf € 11 - purapassione.be.
Naar analogie met slow food staat deze wijnmaakster bekend om haar slow wines: authentiek en evenwichtig, en altijd gemaakt met respect voor de natuur.

- Fratelli Abrigo, Diano d'Alba - € 11,50 - purapassione.be.
Dolcetto di Diano d'Alba werd in 2010 erkend als aparte herkomstbenaming; mooie wijn in een lichte, frisse, fruitige stijl met een gematigd alcoholgehalte (12,5%).

- Pecchenino, Dolcetto di Dogliani - vanaf € 13,90 - decanto.be.
In deze heuvelachtige streek staan de dolcetto wijnstokken van de broers Pecchenino op de ideale plek, geen wonder dat de wijnen zoveel verfijning en drinkplezier bieden.

  

 

 

 

 

 
Invoerders:
Decanto ( Asse )
Di'Vin ( Temse )
Pura Passione ( Sint-Niklaas )
toegevoegd op 16.02.2022