Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Savoie

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: wijnen uit Savoie

 

Skivakantie

Deze streek in de Franse Alpen, tegen de grens met Zwitserland, doet eerder aan skivakanties dan aan wijn denken. En toch komen er verrassend goede wijnen vandaan. Het gebied is zo groot als Bordeaux, maar met amper één vijftigste van de wijnproductie. De wijngaarden liggen immers versnipperd en verspreid tussen bergen en meren. Het is dan ook opmerkelijk dat er toch zoveel variatie is.

Klimaat

Door de Alpen kent Savoie een typisch alpien klimaat: koud in de winter, warm in de zomer. Maar zelfs in de zomer koelt het 's nachts flink af. Dat is net goed voor de druiven, want zo kunnen ze traag en geleidelijk rijpen. En ontwikkelen ze een mooi evenwicht tussen zoet en zuur. Kenmerkend voor de wijnen van Savoie is ook dat ze helder en zuiver zijn, zoals de berglucht waarin hun wijngaarden staan. Het zijn echte cool climate wijnen, met een alcoholgehalte dat lager ligt dan het gemiddelde.

Druiven

De Savoie heeft autochtone druiven die alleen hier voorkomen. Zo levert de jacquère lichte, frisse witte wijnen op, en wordt ze vaak gebruikt (al dan niet in combinatie met andere druiven) voor de crémant de Savoie, de plaatselijke schuimwijn die volgens de champagnemethode wordt gemaakt.

Waar de Savoyards het meest trots op zijn, en terecht, is hun roussette de Savoie (ook altesse genoemd), die een eigen beschermde herkomstbenaming heeft gekregen. De merkwaardige naam "chignin-bergeron" staat dan weer voor de druif bergeron uit het dorp Chignin, die dezelfde druif is als de roussanne uit de Rhônevallei.

De lokale held voor rode wijnen is de mondeuse, een druif met kruidigheid en karakter. De gamay is gekend uit Beaujolais, maar hier heeft ze (gelukkig) niets te maken met de beaujolais nouveau

Eten

Witte wijnen van Savoie zijn prima als aperitief, maar komen ook bij de maaltijd goed tot hun recht. Ter plaatse worden ze vaak geschonken bij raclette en kaasfondue, maar ook verfijnde visgerechten en schaal- en schelpdieren kunnen het bijzonder goed vinden met de roussette, terwijl de chignin-bergeron beter past bij visgerechten in saus. Rode wijn van gamay kan perfect bij vis, maar ook bij wit vlees en gevogelte. De mondeuse kan rood vlees aan, en is in Savoie ook populair bij de lokale gerechten met kaas.

Geproefd en goedgekeurd

- Domaine de l'Idylle "Cruet" en "Roussette de Savoie" - vanaf 9,78 € - dulst.be.
Dit familiale domein, idyllisch gelegen in een beschermd natuurgebied, bestaat al sinds 1840; zeer mooie, zuivere wijnen van de autochtone druiven van Savoie.

- Domaine Dupasquier, Gamay - € 10,33 - terrovin.be.
Gamay komt ook voor in Beaujolais, maar krijgt in dit traditionele familiale domein zijn natuurlijke expressie van het terroir: licht, fijn en zuiver als de berglucht.

- Château de Mérande "Son Altesse" - € 21,40 - rob-brussels.be.
In dit biodynamische domein wordt de lokale altesse (ook bekend als roussette) met zorg geteeld en natuurlijk vergist tot een mooie aromatische mix van honing en citrus.

- Domaine des Ardoisières "Argile Blanc" - € 26,20 - rob-brussels.be.
Van wijnstokken op een steile helling komt deze biodynamische blend van jacquère, chardonnay en mondeuse blanche: licht en fris maar tegelijk intens en mineraal.

- Jean Perrier et Fils (wit en rood) - vanaf € 11,76 - la-cave-des-sommeliers.be.
Elegante, nobele, zuivere, getypeerde wijnen, gemaakt door een familiaal wijnhuis dat al sinds 1853 actief is in deze streek.

- Claude Quenard (wit en rood) - vanaf € 17,19 - sobelvin.be.
Familiaal biodynamisch domein, in de streek bekend om haar hooggelegen wijngaarden in een natuurpark met de belangrijkste druiven van de Savoie.

 


 

 

 

Bruno Vanspauwen

 

 

 

 

 
Invoerders:
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 23.01.2022