Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hoe geniet je dit jaar nog meer van wijn?

wijnnieuws

Hoe geniet je dit jaar nog meer van wijn?

 

Het eerste advies is: koop goede wijn. Dat is een wijn die je zelf lekker vindt. Maar vanaf dan zijn er enkele trucjes die het sensoriële genot nog kunnen verhogen.

Zoals: de juiste temperatuur. Een verkeerde temperatuur kan immers de beste wijn de vernieling in helpen. Té is nooit goed in wijnland, te warm en te koud dus ook niet. Witte wijn hoort fris maar niet ijskoud te zijn: twee uur vooraf in de koelkast, of een halfuur in de ijsemmer, zijn voldoende. Hoe zoeter de witte wijn, hoe kouder je hem best serveert. Rode wijn hoort op kamertemperatuur te zijn. Maar dat is niet die van 20 à 21° die onze moderne thermostaten aangeeft. Hou het bij 16 tot 18°, dan komt rode wijn het best tot zijn recht. Voor de freaks bestaan er temperatuurmeters die je in de fles of het glas kan steken.

Is de temperatuur in orde? Dan is het wijnglas een volgend aandachtspunt. Niet dat ik vind dat elke wijn een specifiek glas moet hebben: dat vertellen wijnglasproducenten en -handelaars graag omdat het hen commercieel goed uitkomt. Maar een goed glas moet toch aan deze voorwaarden voldoen: een ruime kelk die bovenaan licht naar binnen toe loopt zodat de wijn zich kan ontplooien en zijn aroma's bovenaan concentreert, een fijne rand waar je van de wijn nipt, en een fijne lange steel waar je het wijnglas vastneemt. (Een wijnbarbaar herken je aan het feit dat hij of zij het wijnglas bij de kelk vasthoudt.)

Dan dient een cruciale vraag zich aan: moet deze wijn overgegoten worden in een karaf? Als de wijn jong is, kan dat "karaferen" hem zuurstof geven en op die manier soepeler en aangenamer drinkbaar maken. Als de wijn oud is, heet dat overgieten in een karaf "decanteren", waarbij het bezinksel in de fles achterblijft en dus niet in het glas terechtkomt. Best decanteer je boven een lichtbron, zodat je het bezinksel ziet aankomen en op tijd kan stoppen met gieten. Het is ook aanbevolen om oude flessen met bezinksel een dag op voorhand rechtop te zetten, zodat het bezinksel al naar de bodem van de fles kan zakken.

De hoeveelheid wijn die je inschenkt, is eveneens belangrijk. Te weinig duidt op gierigheid, te veel op een gebrek aan klasse. In de meeste glazen stop je best met schenken op het punt waar het glas het breedst is. En vóór het schenken is het aanbevolen de hals van de fles binnenin even schoon te vegen: zo vermijd je kleine onzuiverheden mee te schenken.

Goede wijn, goede temperatuur, goed glas en goede schenkwijze. Er rest u niets anders dan ervan te genieten bij een goed gerecht.

 

 

 
toegevoegd op 06.12.2021