Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Voor het wildseizoen: wijnen van grenache

wijnnieuws

Voor het wildseizoen: wijnen van grenache

 

Wildseizoen

Nu het wildseizoen aanbreekt, is het tijd voor wijnen die goed bij wild passen. Vaak wordt dan gedacht aan bordeaux en bourgogne, maar wijnen van grenache gaan er minstens even goed bij. Omdat zij, net als wild, kracht en intense smaak koppelen aan verfijning. Grenache is een zuidelijke druif die veel zon capteert, waardoor de wijnen ook geschikt zijn voor wildgerechten met fruit als garnituur.

Alcohol

Let op het alcoholgehalte in wijnen van grenache: het kan makkelijk 15% bereiken.  Vandaar dat sommige wijnmakers deze druif vroeger plukken. Of op koelere plekken aanplanten waar ze minder suiker aanmaakt. Of mengen met druiven die de alcohol doen verminderen. Opmerkelijk is wel dat, hoe hoog de alcohol ook klimt, een wijn van grenache nooit zwaar overkomt.

Zuidelijk

Grenache is het best gekend als druif van de wijnen van Châteauneuf-du-Pape. Maar die zijn zeer duur geworden. Daarom zochten wij naar even goede maar goedkopere wijnen van grenache: uit de zuidelijke Côtes du Rhône, maar ook nog zuidelijker uit Spanje waar ze garnacha wordt genoemd. Alles wijst er trouwens op dat ze oorspronkelijk afkomstig is uit Spanje. Vandaar dat je daar nog veel oude wijnstokken van garnacha vindt, die zeer intens smakende wijnen opleveren.

Noir et blanc

Grenache kent ook een variant voor witte wijnen: grenache blanc. Wij hebben ons echter beperkt tot die voor rode wijnen, ook wel grenache noir genoemd (garnacha tinta in Spanje).

Geproefd en goedgekeurd

- Bodegas Izadi "Larrosa", Rioja, Spanje - € 9,95 - wijnen-dekok.com. Rioja is de streek van de tempranillo, maar deze bodega maakt ook deze uitstekende wijn van garnacha, eveneens geschonken in het sterrenrestaurant van de familie.

- Mas de Sainte Croix, Côtes du Rhône Villages Valréas, Frankrijk - € 9,99 - vinesse.be. Een van de toonaangevende familiedomeinen van Valréas, een dorp dat haar naam aan de appellation Côtes du Rhône mag toevoegen, omdat de wijnen er zo goed zijn.

- La Ferme Saint Pierre, Vaucluse, Frankrijk - € 11,95 - wijnen-dekok.com. Met wijngaarden op de flanken van de Mont Ventoux wint wijnmaker Paul Vendran het van veel andere wijnen in deze mooie regio van de Provence.

- Xavier Clua Coma "Il.lussió", Terra Alta, Spanje - € 14,20 - wijnenpatrickjublou.be. Garnatxa - Catalaans voor grenache - komt hier van hoge kalkbodems; in combinatie met een vrouwelijke wijnmaker zorgt dat voor veel finesse in deze wijn.

- Jiménez-Landi, Castilla y Léon, Spanje - vanaf € 10,19 - labuenavida.be. Daniel Jiménez-Landi is de nieuwe wonderboy van de Spaanse wijn, met zijn verfijnde wijnen van grenache uit hooggelegen, koelere wijngaarden rond Madrid.

- Le Clos du Caillou "Le Bouquet des Garrigues", Côtes du Rhône, Frankrijk - € 15 - vinesse.be. Dit biologische domein staat bekend voor zijn Châteauneuf-du-Pape, maar ook deze goedkopere wijn van grenache toont aan welk knap werk hier geleverd wordt.

 


 

 

 

 
Invoerders:
De Kok ( Lier )
La Buena Vida ( Mol )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 22.09.2021