Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Laag- en niet-alcoholische aperitieven

wijnnieuws

Laag- en niet-alcoholische aperitieven

Tegenstrijdig

We leven in een tijd van tegenstrijdige trends. Enerzijds stijgt het alcoholgehalte in wijnen door de klimaatopwarming: druiven worden rijper, bevatten bijgevolg meer suiker, die zich tijdens de gisting omzet in meer alcohol. Anderzijds zijn er steeds meer mensen die wijnen en aperitieven met minder alcohol wensen, maar dan zonder de smaakervaring van de vroegere alcoholische versie op te geven.

Gevaren

Alcohol maakt onverbrekelijk deel uit van wijn en aperitieven. Het zorgt voor een fluwelige textuur, een volle smaak, en een gevoel van ontspanning. Maar er zijn gevaren aan verbonden: een overmatig gebruik kan leiden tot ziekten als levercirrose, sommige kankers, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op dood door ongeval. Niettemin zijn er ook wetenschappers die beweren dat een matig verbruik van alcohol het risico op hart- en herseninfarcten vermindert, omdat het dichtslibben van de aders voorkomen of minstens afgeremd wordt. De cruciale vraag blijft: vanaf hoeveel glazen per dag wordt alcohol ongezond?

Minder alcohol

Een laag-alcoholische wijn kan gemaakt worden door de druiven vroeger te oogsten, zodat ze minder suiker bevatten en dus tot minder alcohol leiden. Men kan ook de gisting vroeger stoppen, al blijft er dan onvergiste suiker achter zodat de wijn zoet zal smaken. Daarnaast bestaan er technieken zoals omgekeerde osmose, waarbij men water en alcohol aan de wijn kan onttrekken.
Maar het kan nog anders. Door vruchten te gebruiken die minder suiker bevatten dan wijndruiven, valt de alcohol van nature lager uit. Een van de beste voorbeelden daarvan is cider, een onderschatte wijn van appel (en/of peer), die niet alleen een heerlijk aperitief is, maar ook een prima begeleider van kazen.  

Zero alcohol

De technologische vooruitgang zorgt ervoor dat men nu ook wijnen en aperitieven kan maken die (bijna) alcoholvrij zijn. Een van de nieuwste technieken heet "Spinning Cone Column", een soort droogzwierder waarbij de alcohol quasi-volledig verdampt. Een andere methode is het laten verdampen van de alcohol in een vacuüm op lage temperatuur. De nieuwste trend, inspelend op de cocktailhype, zijn alcoholvrije varianten van gin en vermouth.


Geproefd en goedgekeurd

- Vintense - vanaf € 4,99 - vintense.be / Colruyt, Carrefour, Delhaize. Alcoholvrij gamma van stille en sprankelende wijnen waarbij de alcohol onder vacuüm verdampt, zodat de aroma's zo goed mogelijk behouden blijven.

- Isastegi, Sidra Natural, Baskenland, Spanje - € 5,10 - titulus.be. Ambachtelijke friszurige cider uit Spaans Baskenland van eigen bio-appelen; doet wat denken aan geuze met fijne pareling en aroma's van citrus en bloemen (6% alcohol).

- Lemasson, Cidre Extra Brut, Cotentin, Normandië - € 7,20 - basin-marot.be. Damien Lemasson was een ambtenaar die zich omschoolde tot maker van authentieke biologische ciders in deze beroemde streek voor laagalcoholische appelwijn (6,5%).

- Aeblerov, Wild Cider "Benene Panaken", Denemarken - vanaf € 15,30 - titulus.be. Vanuit een garage in Kopenhagen uitgegroeid tot een ambachtelijke cidermakerij met ciders van spontane fermentatie (6% alcohol) zonder toevoeging van gisten of suikers.

- Bel'Uva, Humulus White & Red Grape Aperitif - € 19,95 (50 cl) - verkooppunten op beluva.be Een Belgische combinatie van wijndruiven en plantaardige extracten zorgt voor deze originele alcoholvrije vermouth met intense smaak tussen zoet, bitter en kruidig.  

- O'live Gin "The Innocent" - vanaf € 27 (50 cl) - olivegin.com / gintonicstore.be. Een heel bijzondere alcoholvrije gin van Mediterraanse olijven en kruiden, een idee  van drie ondernemende Vlamingen; kan zelfs dienen als dressing voor een slaatje.

 

toegevoegd op 11.04.2021