Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het nieuwe Zuid-Afrika

wijnnieuws

Het nieuwe Zuid-Afrika

Vol, zoet en fruitig: zo denken we nog vaak over Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar nieuwe wijnmakers maken vandaag heel andere wijnen, met finesse en nuance. Ontdek de nieuwe smaken uit het mooiste wijnland ter wereld.

Nieuwe generatie

Toen de apartheid werd afgeschaft, studeerde een jonge generatie wijnmakers af aan de wijnuniversiteit van Stellenbosch die de Zuid-Afrikaanse wijnbouw grondig zou veranderen. Lange tijd was Zuid-Afrika afgesloten geweest van de buitenwereld. Maar ineens konden jonge wijnmakers reizen en inspiratie opdoen in andere wijnlanden. Zo ontdekten zij een fijnere en meer genuanceerde wijnstijl dan de volle, krachtige, jammy stijl die tot dan toe kenmerkend was voor Zuid-Afrika. Vandaag staan deze wijnmakers op de top van hun kunnen en zijn hun wijnstokken oud genoeg om de wijnen af te leveren die zij voor ogen hadden.

Klimaat

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw is geconcentreerd in de Kaapprovincie. Daar heerst het ideale mediterrane klimaat voor de wijnstok: warm en zonnig, maar met voldoende verkoeling omdat de Kaap omringd is door twee oceanen. Daardoor rijpen de druiven trager waardoor de wijnen finesse en aromatische expressie krijgen.

Bodem

Zuid-Afrika heeft de oudste geologie van alle wijnlanden. Deze oude bodems remmen de groei van de wijnstok af, waardoor die minder maar betere druiven produceert.

Bush vines

Een grote troef voor de Kaapse wijnbouw zijn de oude bush vines, wijnstokken die niet opgebonden worden. Ze produceren weinig maar zeer geconcentreerde druiven. En ontwikkelen een bladerdak die de druiven beschermt tegen de Afrikaanse zon.

Vlaming in Zuid-Afrika

Steven Kempenaers, ex-sommelier en eigenaar van wijnhandel De Kok, kent het nieuwe Zuid-Afrika bijzonder goed en volgt het op de voet. Uit zijn gamma selecteerden wij deze wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.  

Geproefd en goedgekeurd

- Boekenhoutskloof "Vintager", Sauvignon Blanc 2019  - € 9,95. Lekkere, frisse terraswijn van het domein dat de voortrekker is van de nieuwe Kaapse wijncultuur, met wijnen die in elke prijsklasse uitstekende kwaliteit bieden.

- Boekenhoutskloof "Patina", Chenin Blanc 2017 / Syrah 2017 - € 15,95. Chenin blanc en syrah zijn twee druiven die bijzonder goed gedijen in mediterraan Zuid-Afrika, zeker als ze afkomstig zijn van dit intussen wereldbekende domein.

- Boschkloof, Chardonnay 2019 / Syrah 2016 - € 12,50 / € 16,95. De jonge Reenen Borman, derde generatie wijnmakers, liet een nieuwe wind waaien doorheen dit familiale domein met elegante, hedendaagse wijnen in de Europese stijl.

- Reyneke, Sauvignon Blanc 2018 / Syrah 2017 - € 16,50. Wijnmaker Johan Reyneke (foto) studeerde filosofie en werd nadien de pionier van de biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika, met uitmuntende wijnen als resultaat.

 

 

Invoerders:
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 22.05.2020