Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Schitterende wijn van honderdjarige wijnstokken kost amper 12 euro

wijnnieuws

Schitterende wijn van honderdjarige wijnstokken kost amper 12 euro

Toen wijnbouwer Sylvain Fadat een wijngaard met honderdjarige wijnstokken van cinsault vond, wist hij aanvankelijk niet wat ermee aan te vangen. Cinsault wordt niet gezien als een druivensoort die op zichzelf kan staan, ze wordt altijd gebruikt ter aanvulling van een blend, meestal van de klassieke Zuid-Franse combinatie van grenache, syrah en mourvèdre.

 Tegelijk vond hij het zonde om deze unieke wijnstokken, aangeplant in 1900, zomaar op te offeren aan een blend. Ze stonden in een hoogwaardige ondergrond van mergel en kalk, op een zuid-westelijk georiënteerde helling, zodat ze tot 's avonds van de zon konden genieten. Wat als je hiermee eens een aparte wijn maakte?

 Fadat besliste om voor het experiment te gaan: een wijn van 100% cinsault. Het resultaat is fantastisch en toont weer maar eens aan hoe belangrijk oude wijnstokken zijn. Ze produceren van nature minder druiven zodat die geconcentreerder en intenser van smaak zijn, tegelijk wint de wijn aan aardse en minerale complexiteit en fraîcheur omdat de stokken zo diepgeworteld zijn. Fadat heeft de goede beslissing genomen om zo'n wijn niet met nieuw eikenhout te verkwanselen: hij werd negen maanden op grote foeders gerijpt.

En weet u wat deze wijn kost? 11,95 euro. Het bevestigt nog maar eens dat je niet noodzakelijk grote sommen moet uitgeven om grote wijn te drinken. (Voor de invoerder: zie link hieronder.)

Sylvain Fadat beheert sinds 1989 het familiedomein Domaine d' Aupilhac in Montpeyroux, een stadje op 35 kilometer ten noordwesten van Montpellier. Zijn familie zit sinds vijf generaties in de wijnproductie. Hij wordt beschouwd als een van de beste wijnmakers van Languedoc.

Invoerders:
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 05.01.2013