Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Spätburgunder geproefd en goedgekeurd

wijnnieuws

Spätburgunder geproefd en goedgekeurd

Duitsland staat vooral bekend om zijn witte wijn van riesling. Maar er worden steeds meer rode wijnen gemaakt, onder meer van pinot noir, de druif van rode bourgogne. In Duitsland wordt die spätburgunder genoemd.

Verfijning

Twee wereldoorlogen hebben het imago van Duitsland geen goed gedaan. Ook het imago als wijnland niet. Nochtans worden er wijnen gemaakt, die bij de meeste verfijnde ter wereld horen. In het begin van vorige eeuw waren Duitse witte wijnen van riesling even gegeerd (en even duur) als Franse bordeaux. Vandaag werpen de rode wijnen van spätburgunder zich op als concurrent van Franse bourgogne.

Koel klimaat

Pinot noir heeft een koel klimaat nodig, vandaar dat ook Duitsland in staat is om uitmuntende wijnen van die druif te produceren. Een goede wijn van pinot noir/spätburgunder is verfijnd, elegant, zijdezacht en harmonisch. Belangrijke rode wijngebieden in Duitsland zijn Ahr, Rheingau, Rheinhessen, Pfalz en Baden.

Schroefdop

Wees niet verrast als je fles spätburgunder afgesloten werd met een schroefdop. Steeds meer wijnlanden gebruiken dit moderne alternatief voor de kurk, die alsmaar schaarser en duurder wordt. Er is ook veel minderwaardige kurk op de markt.
Een groot voordeel van de schroefdop is dat je wijn geen kurksmaak meer kan hebben. Je kan je wijnflessen nu ook rechtop bewaren. Heel wat wijnliefhebbers vinden dat wijnen met een schroefdop zuiverder en preciezer smaken, vooral bij delicate druivenrassen zoals ... spätburgunder.

Am Tisch

Net zoals bourgogne kan spätburgunder zowel vis als vlees begeleiden. Voor vlees zijn wit vlees, gevogelte en vederwild aangewezen. Rood vlees en haarwild zijn vaak te krachtig voor deze delicate wijn. Bij vis is jonge spätburgunder, zonder houtrijping, het meest geschikt. Ook groentengerechten passen goed bij spätburgunder.


Geproefd en goedgekeurd

- Weingut Salwey, Baden, 2014 - € 11,60 - wijnmakelaarsunie.be. Lichte, zuivere expressie van spätburgunder uit een van de zuidelijkste wijnstreken van Duitsland. Voor die prijs vind je geen bourgogne van deze kwaliteit.  

- Friedrich Becker, Pfalz, 2012  - € 14,65 - wijnhuisvandenbulcke.be. Dit is een van de grote wijnmakers van spätburgunder uit de streek Pfalz langs de Rijn, zijn wijngaarden liggen deels op Duits en deels op Frans grondgebied.

- Weingut Ziereisen, "Tschuppen", Baden, 2013/14 - € 14,86 - leirovins.be. Een spätburgunder in een fijne frisse stijl, die 20 maanden werd opgevoed in gebruikte houten vaten, zodat alle smaken mooi versmolten zijn.

- Weingut von der Mark, "S vom Löss" / "Weingarten", Baden, 2013 - € 17,99 - vinesse.be. Licht van kleur en toch vol van smaak, fijn, elegant en zijdezacht zoals echte pinot noir, in een blinddegustatie makkelijk te verwarren met Franse bourgogne.

 

Invoerders:
Leirovins ( Wetteren )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 26.09.2017