Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Côtes du Rhône Villages: welke gemeenten zijn de beste?

wijnnieuws

Côtes du Rhône Villages: welke gemeenten zijn de beste?

Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages heeft u ongetwijfeld al gezien in de rekken van de supermarkt. Het zijn de twee grote basisappellaties van de zuidelijke Rhônevallei, tussen Montélimar en Avignon.
Côtes du Rhône Villages is kwalitatief de betere van de twee: het gaat om wijnen uit gemeenten met een beter terroir, d.w.z.een betere mix van natuurlijke factoren (microklimaat, topografie, bodemsamenstelling enz.) die tot betere druiven en dus tot betere wijn leidt.

In het verleden hebben Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras en Lirac zich al van andere gemeenten onderscheiden. Door hun superieur terroir werden zij een aparte appellatie en mochten zij alleen hun eigen gemeentenaam op het etiket zetten.

Stilaan konden ook nieuwe gemeenten zich losmaken van het peloton: zij verkregen het recht om hun gemeentenaam toe te voegen aan de algemene benaming Côtes du Rhône Villages. Dat werden er echter veel, en sommige gemeenten vonden dat hun kwaliteit daardoor niet voldoende meer opviel.

Zij dienden daarom een dossier in bij het INAO (Institut National des Appellations d'Origine), het hoogste overheidsorgaan voor de Franse wijn, om ook als aparte gemeente erkend te worden. Die procedure duurt echter lang, minimum tien jaar. Maar vier gemeenten is het al gelukt om zich in de 21ste eeuw bij de elite te voegen: Beaumes-de-Venise (in 2005), Vinsobres (in 2006), Rasteau (in 2010) en Cairanne (in 2016). Die namen treft u sindsdien dus alleen op het etiket aan.

In dit deel van de Rhônevallei hoeven de wijnbouwers zich over de rijpheid van de druiven geen zorgen te maken, de wijnen zijn rond en vol, zonder strenge bitterheid of agressieve zuren. Ze zijn meestal rood, samengesteld uit de traditionele druiven van deze streek (grenache, syrah, carignan, mourvèdre, cinsault).

Toch hebben de wijnen in elk van deze gemeenten een eigen profiel. Zo zullen liefhebbers van brede, krachtige wijnen met een genereuze dosis alcohol hun gading vinden in Rasteau, waarvan het warme microklimaat nog versterkt wordt door de weerkaatsing van de zon op rolkeien in de wijngaard. Cairanne heeft ook stevige wijnen, maar met meer elegantie. Het is de enige gemeente van de vier, waar onder de gemeentenaam ook witte wijnen worden gemaakt (van clairette, marsanne, roussanne en grenache blanc). In Beaumes-de-Venise wordt de alcohol onder controle gehouden door de hoge ligging van de wijngaarden (tot 500 meter). Het levert wijnen op die harmonieus, evenwichtig, elegant en fluwelig zijn. Vinsobres is de meest noordelijke gemeente van de vier, met ook hooggelegen wijngaarden, en dat proef je in de wijnen: ze zijn fijner, fruitiger en frisser.

Opmerkelijk zijn ook de prijzen voor deze wijnen, die nochtans tot de top van de zuidelijke Rhônevallei horen: tussen 10 en 15 euro.

 

toegevoegd op 17.09.2017