Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De fruitbom uit Californië

wijnnieuws

De fruitbom uit Californië

Pakken fruit en alcohol: er zijn weinig wijnen waar de zon zo uit het glas spat als de wijnen van de zinfandeldruif. Maar een goede wijnmaker haalt er ook zoveel zuren en complexe smaken uit dat het hoge alcoholgehalte ruimschoots gecompenseerd wordt. En dat je dus nooit het gevoel krijgt een zware "blockbuster" te drinken.

Dat is verrassend. Ten slotte zijn we in het warme en zonnige Californië. En precies hier zijn wijnmakers erin geslaagd om van een druif, waarmee je makkelijk vloeibare confituur bekomt, toch een gestructureerde en complexe wijn te maken. Met kleine opbrengsten, oude wijnstokken, veel ervaring en talent.

Californië heeft de zin  (zoals ze hier genoemd wordt) dan ook uitgeroepen tot haar eigen inheemse druif. Dat blijkt nochtans niet zo te zijn. Wijnwetenschappers van de plaatselijke Davis University hebben aangetoond dat zinfandel eigenlijk de primitivo  uit het zuiden van Italië is. Ze werd in het begin van de negentiende eeuw door Italiaanse immigranten overgebracht naar Californië. Maar het zijn de Californiërs die de druif haar internationale bekendheid hebben gegeven. Zij hebben hun beste talenten aan deze druif gewijd, en er de beste wijnen mee gemaakt. Het aantal hectaren zinfandel is in Californië dan ook sterk gegroeid.

Dat succes is niet vanzelf gekomen. In de jaren tachtig was Californische zin  weliswaar een van de populairste wijnen onder de Amerikanen, maar de echte wijnliefhebber keek er op neer. Het was een zoeterig bleekroze drankje (dat overigens nog altijd bestaat), het tegenovergestelde van hoe een goede zinfandel er vandaag uitziet: intens donkerrood, haast zwart.

Op de koop toe kwamen cabernet sauvignon en chardonnay Californië veroveren, en de "eigen" druif raakte haast in de vergetelheid. Maar dat was buiten een zekere Paul Draper gerekend, de wijnmaker van Ridge Vineyards. Hij toonde zich de ware meester van de zinfandel, en maakte er wijnen mee met een krachtige en persoonlijke stijl: vol, rijp en sappig zoals je dat van zinfandel verwacht, maar tegelijk gestructureerd, aromatisch en complex. Ondanks alcoholpercentages van veertien procent en meer. Draper zegt dat zinfandel deze percentages en rijpheid nodig heeft om er de volledige smaakrijkdom uit te kunnen halen.

Zinfandel is een wijn die de krachtigste wildschotels aankan, in het bijzonder wanneer er fruit bij geserveerd wordt. Al springt de zon uit het glas, bij ons past hij perfect bij de herfst en de winter.

Goede wijnen van zinfandel, o.m. van Ridge, vindt u bij vinesse.be.

Invoerders:
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 20.03.2016