Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Verenigde Staten grootste wijnconsument ter wereld

wijnnieuws

Verenigde Staten grootste wijnconsument ter wereld

Maar China rukt op

In haar nieuwste rapport voorspelt het IWSR (International Wine and Spirit Research) dat de Verenigde Staten in de komende vier jaar hun positie als grootste wijnconsument ter wereld nog zullen verstevigen. Er worden ook opvallende verschuivingen gesignaleerd, met name in China.

IWSR is het grootste onderzoeksbureau voor de markt van wijnen en sterke dranken, en bracht een nieuw rapport op de markt naar aanleiding van de wijnbeurs Vinexpo in Bordeaux, die dit jaar plaatsvindt van 14 tot 18 juni. De meest recente cijfers van het afgelopen jaar werden erin opgenomen, samen met een voorspelling voor 2018. Daaruit blijkt dat de wereldwijde wijnconsumptie er met 3,5% op vooruit zal gaan. 54% van de geconsumeerde wijn is rood, 37% wit en 9% rosé.

De Verenigde Staten zijn veruit de grootste wijndrinkers, vòòr Frankrijk, en zij zullen hun voorsprong nog vergroten. Duitsland zou binnen vier jaar Italië inhalen als derde grootste wijnmarkt. Opvallend is de evolutie van China en Hong Kong: met een stijging van 69,3% hijsen zij zich op de vijfde plaats, en verwacht wordt dat de wijnconsumptie er in de komende vier jaar nog zal stijgen met 24,8%.

Wat specifiek schuimwijn betreft, is Duitsland de grootste consument, vòòr Frankrijk. Daarna volgt verrassend Rusland, en dan pas de Verenigde Staten. Ons land en Luxemburg zijn de tiende grootste consument ter wereld van schuimwijn. China en Hong Kong zijn hier in de top 10 niet te bespeuren.

Per hoofd van de bevolking ziet het plaatje er anders uit. Italië en Frankrijk zijn dan de grootste consumenten en zullen dat ook blijven (bijna ex aequo met ongeveer 45 liter jaarlijks per capita). Het kleine Zwitserland staat op de derde plaats. Ons land (samen met Luxemburg) valt net buiten de top 10 op de elfde plaats (met een consumptie van ongeveer 30 liter jaarlijks per capita).

Aan de productiezijde mag Spanje zich het grootste wijnland ter wereld noemen, gevolgd door Italië en Frankrijk. Spanje produceerde sinds 2009 liefst 20,9 % meer wijn. De grootste stijging in de productie boekte China (met liefst 68,8%), zodat dit land nu op de achtste plaats komt.

Wie de grootste importeurs van wijn zijn, werd eveneens onderzocht. Daar bekleedt Duitsland de eerste plaats, gevolgd door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. China en Hong Kong importeerden sinds 2009 liefst 165,6% meer wijn, en stegen daardoor naar de vierde plaats. Verwacht wordt dat zij nog 31,3% meer wijn zullen importeren in de komende vier jaar. Verrassend is de negende plaats voor België en Luxemburg (die er sinds 2009 nochtans met 10,3% op achteruit gingen).

 

toegevoegd op 29.01.2015