Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Schitterende wijnen op een Duits eiland

wijnnieuws

Schitterende wijnen op een Duits eiland

Het is nauwelijks 100 vierkante kilometer groot en ligt even noordelijk als het zuidelijkste punt van Alaska. Je wordt er omringd door zee, strand en duinen, golfterreinen, tophotels en sterrenrestaurants. Welkom in Sylt, het vakantie-eiland waar je ook schitterende wijn kan drinken.


Vanuit Brussel rijd je 800 kilometer noordwaarts. Via Hamburg kom je dan in Niebüll. En daar zie je het eiland Sylt liggen, vòòr de kust van Denemarken maar deel uitmakend van Duitsland. Je geraakt er slechts via een smalle spoorlijn over het water die mensen en auto's in 45 minuten overzet. Je kan ook het vliegtuig nemen vanuit verschillende Duitse steden, zoals Düsseldorf. Want Sylt (spreek uit: Zult) is vooral voor welgestelde Duitsers een hoogst aantrekkelijke vakantiebestemming geworden.

De kustlijn die rond het eiland loopt over een afstand van 106 kilometer en het authentieke landschap van zee, strand, duinen en grasvelden, werden goed bewaard. Hier zie je geen grauwe hoogbouw, zoals aan de Belgische kust. Wel veel tophotels en de hoogste concentratie van sterrenrestaurants in Duitsland op zo'n kleine oppervlakte. Onder meer het restaurant La Mer van Sebastian Zier (gelegen in het hotel A-Rosa) en het restaurant Dorint Söl'ring Hof van chef Johannes King (waar je ook kan overnachten).

Sylt is dan ook een gastronomische topbestemming geworden, niet alleen voor Duitsers, maar ook voor foodies uit andere landen die de "Neue Deutsche Küche" willen ontdekken. Culinair heeft Duitsland de laatste jaren immers een opmerkelijke transformatie ondergaan, met een nieuwe lichting van chefs die zich kunnen meten met collega's uit andere landen.

Opmerkelijk in beide voornoemde restaurants is het bijzonder hoge niveau van de wijnkaart en van de sommeliers (een man bij Zier, een vrouw bij King). Niet alleen vind je er de fijnste voorbeelden van de Duitse wijnbouw, ook uit andere landen wordt alleen het allerbeste geselecteerd (en dat betekent - als je een echt goede sommelier bent - lang niet altijd het duurste).

Omdat ik altijd wijnen van het land of de streek zelf drink, proefde ik - naast schitterende rieslings waarvoor Duitsland bekend staat - ook Sekt (Duitse schuimwijn) die niet hoeft onder te doen voor topchampagne, en Spätburgunder (pinot noir) die zich kan meten met de beste bourgognes. Zo ontdekte ik er de pinot noirs van Friedrich Becker, die in ons land ingevoerd worden door De Koning Drinkt. Zijn cuvée St-Paul is een Bourgondische grand cru waard, maar tegen de helft van de prijs.

Overigens kunnen Franse sommeliers in Sylt nog iets komen leren over wijnservice: alleen al de schitterende glazen waarin de wijnen geschonken worden, tillen de proefervaring naar een niveau dat je zelden aantreft in Frankrijk.

- Hotel A-Rosa (met restaurant La Mer), Listlandstrasse 11, LIST, tel. +49 4651 967 500, www.a-rosa.de/sylt
- Hotel-restaurant Dorint Söl'ring Hof, Am Sanwall 1, RANTUM, TEL. +49 4651 836 200, www.soelring-hof.de

Invoerders:
toegevoegd op 19.07.2014