Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Leve het mysterie van de gele wijn

wijnnieuws

Leve het mysterie van de gele wijn

"Vin jaune": een unicum in de wijnwereld, onbekend voor het grote publiek, maar gegeerd door liefhebbers. Een wijn die de tijd beter trotseert dan de duurste bordeaux-en bourgognewijnen. Dit weekend is hij de ster van het grootste wijnfeest in Frankrijk.

Met ruim 50.000 bezoekers is "La Percée du Vin Jaune" in de Jura het grootste wijnfeest in Frankrijk. Elk jaar wordt hier, tijdens het eerste weekend van februari, de nieuwe jaargang van de "vin jaune" gevierd, een van de meest mysterieuze en mythische wijnen van Frankrijk. "Vin jaune" rijpt immers gedurende 6  jaar en 3 maanden - een uitzonderlijk lange periode - onder een natuurlijke sluier van gist, waardoor hij een heel karakteristieke smaak krijgt. En een bewaarkracht die alle andere wijnen overtreft. Dit jaar is de jaargang 2007 aan de beurt.

Niet alleen "vin jaune" is onbekend voor het grote publiek, ook de streek en de druif zijn dat."Vin jaune" komt alleen in de Jura voor, een van de meest onherbergzame wijnstreken van Frankrijk waar alleen het noeste karakter van de wijnboeren hen in staat stelt om hier wijn te maken, tegen de moeilijke natuurelementen in. Voor de "vin jaune" gebruiken zij een plaatselijke druif die nergens anders ter wereld geteeld wordt: de savagnin. Ook de methode van opvoeding is zeldzaam: de witte wijn van savagnin laat men op grote eikenhouten vaten rijpen zonder dat die vaten regelmatig bijgevuld worden, zodat de wijn door het contact met de zuurstof oxideert. Gedurende die rijpingperiode verliest de wijn, door evaporatie, tot 40% aan volume. Deze gewilde, beheerste oxidatie werd in de Jura tot een aparte kunstvorm verheven. De natuur helpt wel een handje, want om de wijn toch enigszins tegen oxidatie te beschermen, vormt zij - onder invloed van plaatselijke bacteriën - spontaan een fijne gistsluier over het wijnoppervlak. Deze methode heeft tot gevolg dat de fruitigheid van de wijn plaats maakt voor een beendroog karakter en nootachtig aroma. Niet-gewaarschuwde wijndrinkers deinzen daar wel eens voor terug, want "vin jaune" is een geconcentreerde, krachtige, moeilijk toegankelijke wijn die slechts na vele jaren op fles zachtheid en rondheid ontwikkelt. Maar dan verkrijgt hij ook een uizonderlijk fluwelige textuur en grote complexiteit. "Vin jaune" is een unicum in de wijnwereld, een van de grootste en sterkste bewaarwijnen die er bestaan.

Maar als vin jaune zo weinig gekend is, waarom komen er dan toch zoveel bezoekers naar dit feest? Omdat er - net door die geringe bekendheid - weinig gelegenheden zijn om hem te proeven en te kopen, zeker als het om oudere jaargangen gaat. Er worden jaarlijks slechts ongeveer 470.000 flessen geproduceerd. Liefhebbers van overal ter wereld komen daarom elk jaar naar La Percée. Wijnmakers zetten  hun deuren open, er worden degustaties georganiseerd, net zoals een sommelierwedstrijd rond vin jaune en kookwedstrijden voor gerechten met vin jaune. De wijn is ook een perfecte combinatie met oude comté, de bekendste kaas van deze streek die eveneens lang kan rijpen. Liefhebbers van "vin jaune" kijken ook uit naar de veiling van oude vins jaunes, de grootste van Europa. Tijdens een van de vorige edities leverde dit het absolute veilingrecord voor wijn op: een "vin jaune" uit 1774 werd toen verkocht voor 57.000 € (voor een fles van 62 cl). Zelfs de beroemdste bordeaux- en bourgognewijnen halen dergelijke bedragen niet. Zo'n lange periode in de fles overleven zij trouwens niet, in tegenstelling tot de quasi-onverwoestbare "vin jaune".

Toch heeft deze "tradition Jurassienne" in de streek ook tegenstanders. Vooral de jongere generatie vindt dat de Jura zich niet mag vastklampen aan dit geoxideerde wijntype uit het verleden, maar eerder wijnen in Bourgondische stijl moet maken (Bourgogne ligt maar 100 kilometer verwijderd van de Jura). Zij pleiten ervoor om de wijn in de eikenhouten vaten regelmatig bij te vullen, zodat het contact met de zuurstof tot een minimum beperkt wordt en de gistsluier zich niet ontwikkelt. Maar tradities blijken hardnekkig: heel wat jongeren zijn er toch toe overgegaan om een deel van hun productie op te voeden tot "vin jaune". Het is nu eenmaal een wijn waarmee de Jura zich duidelijk onderscheidt van andere wijnstreken. En liefhebbers heeft in de hele wereld.

 www.percee-du-vin-jaune.com

toegevoegd op 28.01.2014