Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Duitsers in Provence


Als u Provence associeert met slechte rosé, dan verras ik u ongetwijfeld door te stellen dat er in Provence rode wijnen worden gemaakt die tot de meest onderschatte wijnen van Frankrijk behoren. Meestal zijn ze afkomstig uit de koelere terroirs van deze streek met kalk in de bodem. Ze hebben die combinatie waar wijnliefhebbers zo naar verlangen: de rijpe volheid van de zon, en de minerale fraîcheur van de aarde. Zulke wijnen passen ook bijzonder goed bij het wildseizoen. Wat u wellicht ook verrast, omdat u Provence eerder linkt aan een slaatje op een zonovergoten terras.

Ik heb nog meer verrassingen voor u. Wist u dat twee van de beste Provençaalse wijnen door Duitsers worden gemaakt? Duitsers! Die rationele koele Germanen uit het noorden, hier in het warme mediterrane zuiden?

Al in 1972 werd Domaine Richeaume opgericht door ene Henning Hoesch, een Duits historicus en klassiek cellist, met een grote interesse voor natuurlijke landbouw. Hij vestigde zich in Puyloubier, niet toevallig slechts 15 kilometer verwijderd van het dorpje waar de formidabele wijnen van Château Simone worden gemaakt. De liefde voor de wijn en voor deze streek dreven Hoesch naar hier. Maar ook het feit dat een droog klimaat beter geschikt is voor natuurlijke wijnbouw. Vooral vocht is immers verantwoordelijk voor de hardnekkige schimmelziekten van de wijnstok, die met natuurlijke middelen zo moeilijk te bestrijden zijn.

Hoesch was de eerste om in Provence cabernet sauvignon aan te planten, niet onlogisch als je bedenkt dat deze druif moeilijk rijpt. Maar omdat dit inging tegen de regels van de appellatie, moest Hoesch zijn wijn "degraderen" tot "vin de pays". Hij maakte er geen punt van. Later maakte Eloi Dürrbach van Domaine de Trévallon meer lawaai toen hij dezelfde inbreuk beging: het leverde hem veel media-aandacht op, en mede daardoor werd zijn wijn wereldbekend (maar toegegeven: dat ligt ook aan de hoge kwaliteit van de wijn zelf). Intussen ging de zoon van Henning Hoesch, Sylvain, in de leer bij Paul Draper van Ridge Vineyards in Californië, de legendarische wijnmaker die in zijn Montebello Vineyard een van de mooiste wijnen ter wereld met overwegend cabernet sauvignon maakt.

Vandaag zijn cabernet sauvignon en biologische wijnbouw de hype in Provence. De druif wordt er gemengd met zuiderse druiven als grenache en syrah, wat prachtige resultaten geeft. Niemand weet nog dat het een Duitser is die hiertoe de aanzet heeft gegeven.

Een landgenoot van Hoesch, Peter Fisher (foto), koos eveneens voor biologische wijnbouw èn voor cabernet sauvignon. Niet toevallig is zijn domein, Château Revelette, gevestigd in dezelfde streek: in Jouques, 30 kilometer ten noorden van Domaine Richeaume. Fisher ging zich ook vervolmaken in Californië, meer bepaald aan de faculteit oenologie van de wereldvermaarde Davis University. Zijn basiswijn draagt wel de appellatie Coteaux d'Aix en Provence, omdat de wetgeving intussen versoepeld is: het is nu toegelaten tot 20% cabernet sauvignon te gebruiken. Die versoepeling kwam er omdat het stilaan gênant werd dat de beste wijnen de naam van de appellatie niet op hun etiket mochten zetten. Maar voor zijn topwijn gebruikt Fisher méér cabernet sauvignon dan toegelaten, waardoor die ook als "vin de pays" door het leven moet.

Is het wel zo onlogisch dat net twee Duitsers de Provençaalse wijn naar dit hoge niveau hebben getild? De Duitse wijncultuur staat bekend om haar precisie en organisatie. Als je die eigenschappen combineert met het zuiderse karakter en temperament, dan krijg je misschien net datgene wat voor wijn zo belangrijk is: een mooi evenwicht.