Is er goede wijn aan de Spaanse costa's?
De vakantiegangers die binnenkort massaal naar de Spaanse costa's trekken, zullen er meer bier en sangria op plaatselijke drankenkaarten aantreffen dan wijn. Terwijl zich vlak bij de Spaanse kustlijn nochtans vele goede wijndomeinen bevinden. Zo liggen er aan de Costa Brava, in de appellatie Empordà, wijngaarden op vijf kilometer van de zee. Sommige bevinden zich zelfs op het strand.Uiteraard wordt in dergelijke vakantiestreken veel toeristenwijn gemaakt. Maar zelfs aan de Costa Brava gebeurde tien jaar geleden wat daarvoor al in de rest van Spanje was gebeurd: jonge wijnmakers zorgden voor een kwalitatieve sprong voorwaarts. De voortrekker van deze evolutie is de oenoloog Jaume Serra. Hij geloofde in deze rotsachtige kuststreek tussen de Franse grens en Barcelona, waar vele wijngaarden op steile hellingen liggen. Hij heeft er dan ook een eigen domein, en werkt tevens voor andere domeinen.
Net boven Barcelona bevindt zich de appellatie Alella. Dit is een mondaine plek geworden, waar rijke Barcelonezen hun villa met zicht op zee hebben. Van oorsprong stond deze streek bekend om zijn zoete witte wijn, die vaak als miswijn werd gebruikt en bij studenten geliefd was. Vandaag worden er pittige en kruidige droge witte wijnen gemaakt van xarel.lo (hier pansa blanca genaamd).
Onder Barcelona, naar de Costa Daurada toe, strekt zich langs de kust het wijngebied van Penedès uit, met grote cavaproducenten als Freixenet en Codornìu, en wijnmultinationals als Torres. Maar ook de eigenzinnige pionier van de biologische wijn in Spanje, Josep-Maria Albet i Noya, heeft hier zijn domein. Terwijl de familie Gramona er bewijst dat cava niet hoeft onder te doen voor champagne.
Dertig kilometer naar het binnenland toe, op slechts een halfuur rijden van de toeristenmassa in Cambrils en Salou, ligt het wijngebied Priorat. Deze streek gold lange tijd als een van de armste van Spanje. Vandaag worden hier, van oude wijnstokken van grenache en carignan, wijnen gemaakt die tot de wereldtop behoren.
Het meest zuidelijke wijngebied langs de kusten van Catalonië is Terra Alta, gelegen onder de Costa Daurada. Hier werden vroeger vooral druiven verkocht aan grote wijnbedrijven en coöperaties. Tot er een vrouw besliste om zelf haar wijn te maken: Marie Carmen Ferrer, professor in de oenologie. Haar domein heet Bàrbara Forés, genoemd naar haar grootmoeder.
Verder naar het zuiden wordt het voor wijndruiven erg warm. Rond Valencia worden dan ook veel zoete wijnen en bulkwijn gemaakt. Maar ook hier vind je uitzonderingen, zoals het domein Celler del Roure.
Wie nu nog verder zuidwaarts trekt, merkt dat de zon steeds heviger schijnt en de wijnen steeds zoeter worden. En dat een pintje bier ook deugd kan doen.
Goede wijnen van de Spaanse costa's vind je bij www.labuenavida.be
Invoerders:La Buena Vida ( Mol )