Welke wijnen kan je bewaren voor je kleinkinderen?
Dit is een vraag die mij vaak wordt gesteld. En ze verwondert mij niet. Wijn is immers zoveel meer dan gegist druivensap in een fles. Wijn is emotie. Met wijn worden speciale gelegenheden gevierd, sociale banden versterkt en herinneringen opgeroepen. Vandaar dat zoveel mensen wijn van hun geboortejaar zoeken, van het geboortejaar van hun kinderen, en van hun kleinkinderen. Maar niet alle wijnen kan je zo lang bewaren. Sterker nog: minstens driekwart van het aanbod is daar helemaal niet geschikt voor. Wat moet je dus kopen als je kleinkind geboren is, en de wijn minstens 20 jaar moet meegaan, en liefst nog verbeteren?
Eerst het slechte nieuws: goedkope wijn is doorgaans niet gemaakt om lang te bewaren. Je zal minstens 20 euro voor een fles moeten neertellen. Verzeker je ervan dat de wijn een rijpingstijd op houten vaten heeft gehad, dat versterkt zijn bewaarkracht. En kies voor een wijnstreek die erom bekend staat bewaarwijn te produceren: Bordeaux (Haut-Médoc, Pessac-Léognan, Saint-Emilion, Pomerol), Bourgogne (Côte d'Or), Côte Rotie, Hermitage, Châteauneuf-du-Pape, Bandol, vin jaune uit de Jura, riesling en pinot noir uit Duitsland, Barolo en Barbaresco uit Piemonte, Brunello di Montalcino en Chianti Classico Riserva uit Toscane, Rioja en Ribera del Duero uit Spanje ... Beperk jezelf niet tot rode wijn, witte wijn kan verrassend goed bestand zijn tegen de tijd. En vergeet de zoete wijnen niet: die zijn er meestal nog beter tegen bestand.
Ook in deze gereputeerde wijnstreken moet je de prijs in het oog houden: te goedkoop is verdacht, te duur hoeft niet (want dat duidt alleen op een grote vraag van de rijken van deze wereld). En natuurlijk moet je ook nagaan in welke landen en streken het geboortejaar van je kleinkind een goed wijnjaar is. Want ook op dat punt kan een verkeerde keuze voor onaangename verrassingen zorgen.
Goed, je hebt de wijnen nu gekocht. Dan komt het erop aan ze goed te bewaren. Dat is belangrijker dan je denkt: een slechte bewaarruimte kan de wijn vroegtijdig ruïneren. De ruimte moet koel zijn (tussen 10 en 15°), voldoende vochtig (tussen 60 en 70%), donker, vrij van trillingen en geuren. De flessen moet je liggend bewaren, zodat de kurk vochtig blijft en de flessenhals goed afgesloten blijft. Geen kelder? Koop dan een klimaatwijnkast. Dat is minder romantisch. Maar wel perfect om wijn te bewaren.
Tenslotte: vermijd de meest voorkomende fout van eigenaars van bewaarwijnen. Vaak willen mensen een speciale wijn alleen openen bij een speciale gelegenheid. Maar als puntje bij paaltje komt blijkt geen enkele gelegenheid speciaal genoeg te zijn, zodat die wijn maar blijft liggen en liggen ... tot hij azijn is geworden. Daar zal je je kleinkind zeker geen plezier mee doen.