Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Kan champagne ook bij de maaltijd?

wijnnieuws

Kan champagne ook bij de maaltijd?


De meeste mensen drinken champagne bij het aperitief, en schakelen nadien over op witte of rode wijn. Dat zou de champagnesector graag anders zien. Vandaar dat de champagnehuizen ons ervan proberen te overtuigen dat champagne niet beperkt hoeft te blijven tot het aperitief. Dat verhoogt namelijk de kans om méér champagne te verkopen.

Waarom zou u een zachte, elegante champagne "blanc de blancs" (gemaakt van uitsluitend chardonnay) niet schenken bij een fijn voorgerecht met vis of schaaldieren? Heeft u al eens een rosé champagne of een "blanc de noirs" (gemaakt van uitsluitend blauwe druiven zoals pinot noir) geprobeerd bij vederwild? Wist u dat een "millésimé" (een champagne gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar) zeer goed kan verouderen en zelfs met rood vlees kan samengaan? Schenk eens een champagne bij kaas! En vergeet niet dat er "demi-sec" champagnes zijn die een perfecte begeleider kunnen zijn van uw dessert.

Grote champagnehuizen stellen de meest diverse cuvées samen om hun belofte "champagne bij het hele menu" te kunnen waarmaken. En ze nodigen af en toe journalisten uit om de proef op de som te nemen. Zo maakte ik ooit een zevengangenmenu mee bij de creatieve topchef Pierre Gagnaire in Parijs, volledig begeleid door champagnes van Piper-Heidsieck. De combinaties waren met veel kennis van zaken gekozen. Maar toch heeft zo'n volledig "menu au champagne" een aantal nadelen. Zoals het feit dat het sneller naar het hoofd stijgt dan wanneer er ook wijn wordt geschonken. Daar is het koolzuur voor verantwoordelijk: het zorgt ervoor dat alcohol sneller in het bloed wordt opgenomen. Koolzuur veroorzaakt ook sneller een gevoel van verzadiging, te vergelijken met het effect van bruisend water op je maag. Al na enkele gangen voel je een sterke drang naar stille wijn, vooral naar gerijpte rode wijn die voor een aangenaam rustpunt zorgt tussen al dat nerveuze geschuim, en een weldoend effect heeft op de vertering.

Ik ben er dus niet zo zeker van dat die "menus au champagne" wel zo voordelig zijn voor de champagnesector. Ja, er wordt een aantal flessen méér verkocht, maar daartegenover staat het risico op overdaad, waaruit afkeer kan voortvloeien.

Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën en test ze met plezier uit. Maar eigenlijk is champagne toch vooral geschikt voor het aperitief. Door zijn frisse zuren, zijn sprankeling en lichtheid die de maagzuren op gang brengen en meteen een feestelijke sfeer scheppen. Als je toch meer bubbels wil, wacht dan tot het nagerecht voor een iets zoetere champagne. Of neem een tweede aperitief, dat het verdere verloop van de nacht inluidt.

 

Van champagnekenner Gido Van Imschoot verscheen dit jaar het boek "Champagne, de meest complete gids om streek en wijn te ontdekken" (Davidsfonds Uitgeverij)