Hoe was 2011 in Frankrijk?
Er werd dit voorjaar al veel gesproken over de jaargang 2012. Maar de meeste wijnen daarvan zijn dit jaar nog niet verkrijgbaar. In tegenstelling tot de jaargang 2011 waarvan de wijnen nu stilaan gebotteld op de markt komen. Al zullen we op de toppers nog tot het einde van dit jaar moeten wachten. Maar hoe was de kwaliteit van die jaargang alweer?
In Frankrijk was 2011 in het algemeen een beter jaar voor witte dan voor rode wijnen. Bordeaux is in niets te vergelijken met 2009 en 2010. De wijnen zijn veel strenger, met hogere zuren en meer tannines. De kwaliteit is zeer heterogeen, dus het is aan te raden om zeker niet blind te kopen.
In Bourgogne valt de Côte de Nuits (tussen Marsannay en Nuits-Saint-Georges) beter mee dan de Côte de Beaune. De wijnen zijn fijn en zacht. In het zuiden (Côte Chalonnaise en Mâconnais) ontgoochelen ze vaak. Verder naar het zuiden toe, in Beaujolais, is 2011 dan weer wel een goede jaargang, met zachte, soepele, ronde en fruitige wijnen. Men noemt er 2011 wel eens het "jaar van de kers", omwille van het aromatische profiel van de wijnen.
Champagne kende in 2011 een moeilijk jaar, er zullen dan ook weinig millésimé-champagnes zijn.
In de Elzas waren de rendementen vrij hoog wat tot lichtere wijnen leidt. Op hun best zijn ze fijn en elegant. De kloof groeit tussen de echt goede wijnbouwers en zij die zich tevreden stellen met de verkoop aan toeristen.
Voor Savoie is het een topjaar, zowel in rood als in wit.
Jura kent een topjaar in wit, zoet, crémant en vin jaune. De kwaliteit van de rode wijnen is meer heterogeen.
De Loire kent een zeer mooi jaar met veel fruit en fraîcheur, goede witte wijnen en zeer goede zoete wijnen.
De syrahs in de Rhônevallei zijn prachtig, vooral in Saint-Joseph en Côte Rôtie. Ook in het zuidelijke deel is de syrah beter gelukt dan de grenache. Het was een moeilijk jaar voor Châteauneuf-du-Pape.
De Provence kent veel verschillende microklimaten, wat het beeld altijd heterogeen maakt. Bandol maakte bewaarwijnen, Palette en Coteaux d'Aix en Provence zijn zeer goed.
Uit Languedoc komen excellente witte wijnen, terwijl de rode wijnen jong gedronken kunnen worden. Zoals vaak in Languedoc kies je best wijnen uit de terroirs die hoog gelegen zijn (Les Terrasses du Larzac), vlakbij de zee liggen (La Clape), of onder Atlantische invloed staan (Cabardès, Malepère). Roussillon produceerde mooie rode en minder geslaagde witte wijnen.
De Corsicaanse witte wijnen vertonen hoge zuren, de rode wijnen hebben minder body dan normaal (wat voor liefhebbers van finesse geen probleem hoeft te zijn). De zoete muscatwijnen zijn zeer geslaagd.